Aγία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα: Η οσία Σοφία προσπαθούσε να μεταγγίσει τη σοφίας της εν Χριστώ βιωτής της στους συνανθρώπους της. Έχοντας βιώσει τραγικά γεγονότα όπως ο θάνατος του συζύγου και του παιδιού της, την προσφυγιά, την εξαθλίωση και τη φτώχια είχε πολλά να διδάξει σε συνδυασμό με την πίστη της στο Χριστό και την Παναγία.

Aγία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα: Το έργο της Αγίας

Ο τρόπος με τον οποίο πλησίαζε τους άλλους ήταν απλός.

Κύριο έργο της λοιπόν ήταν οι νουθεσίες στους ανθρώπους που κατέφευγαν στο Μοναστήρι να βρουν παρηγοριά και να πάρουν δύναμη από τα λόγια της.Η καθαρή βιοτή της. την είχε καταστήσει δοχείο του Παρακλήτου πολύτιμο, ώστε να γνωρίζει και να προλέγει τα μέλλοντα και να αποκαλύπτει στους ανθρώπους τα κρύφια των καρδιών τους, ποτέ με επίδειξη, αλλά με τέτοια απλότητα και καλωσύνη, που μάγευε και προσείλκυε, ανέπαυε και ευχαριστούσε.

Πολλοί οι μαθητές της και ακόμα περισσότερες οι μαρτυρίες τους. Ο λόγος της παραπέμπει στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, αφού όπως κι εκείνος στην έρημο, έτσι και η Σοφία συνεχώς έλεγε “Μετανοείτε”. Πολλές ρήσεις της, αν και απλοϊκές, θυμίζουν λόγια σύγχρονων νηπτικών Πατέρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Χαρακτηριστική είναι η φράση της “Πατέρα, στείλε το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει τον κόσμο να μετανοούν” η οποία είναι ίδια με τους λόγους του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου “Δέομαι σου, Ελεήμων Κύριε, όπως Σε γνωρίσουν διά Πνεύματος Αγίου, πάντες οι λαοί”.

Νουθεσίες στις μητέρες για την ανατροφή των παιδιών τους, σε νέους περί εγκρατείας, μιλούσε για την αξία και σημασία της νηστείας, της ελεημοσύνης, της σιωπής και καλούσε συνεχώς σε μετάνοια λέγοντας ότι από χώμα πλαστήκαμε στο χώμα θα πάμε και σκοπός της ύπαρξης μας είναι να αγιάσουμε το χώμα που θα μας υποδεχτεί στο τέλος της ζωής μας. Σε περιπτώσεις όμως που άκουγε κάποιον να βρίζει τα θεία, την πρώτη φορά τον συμβούλευε, αλλά αν εξακολουθούσε να το κάνει, τότε θύμωνε απίστευτα και γινόταν μάχη.

Επίσης, αν οι γυναίκες ήταν άσεμνα ντυμένες και δεν συμμορφώνονταν με τις συμβουλές της και όταν έβλεπε να πετούν ψωμί, τότε γινόταν “θηρίο”, αν και πολύ σύντομα γαλήνευε και νιώθωντας τύψεις, έκανε μετάνοιες ζητώντας συγγνώμη από το Χριστό και την Παναγία. “Πολλά υπομονήν, πολλά υπομονήν” έλεγε συνεχώς και ήταν αυτό που εκείνη έκανε σε όλη τη ζωή της.

Χαρακτηριστικά, ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ Παπακώστας, προλογίζοντας το βιβλίο που εξέδωσε η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας, αναφέρει “… άκουσα πολλούς προσκυνητές από τη γύρω περιοχή να διηγούνται τα της Γερόντισσας Σοφίας κατορθώματα, την άσκηση, την υψοποιό ταπείνωση, τη φιλαδελφεία, την αγάπη προς τον πλησίον, την ακτημοσύνη, τις διακριτικές συμβουλές, τη διά Χριστόν σαλότητα και πολλά άλλα θαυμαστά γεγονότα

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.