Aγία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα: Ξημερώνοντας Δευτέρα 6 Μαϊου 1974, πέντε η ώρα το πρωί, μνήμη του Αγίου Ιώβ του πολυάθλου, στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, κοιμήθηκε η δούλη του Θεού Σοφία σε ηλικία 91 ετών. Αρκετές ημέρες νωρίτερα, η Σοφία φαίνεται είχε λάβει πληροφορία για την κοίμηση της, αφού έλεγε στα χαριτωμένα της ποντιακά "Θα διαβαίνω πλαν. Έρθεν το χαπάρ" που σημαίνει "θα φύγω, ήρθε το μήνυμα".

Aγία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα: Η Κοίμηση και τα Λείψανα της Αγίας

Η Κοίμηση της Αγίας

Τρεις ημέρες πριν την κοίμηση της, τη μετέφεραν στο κελί του επάνω πατώματος. Το αποστεωμένο σώμα της πονούσε και κρύωνε, αλλά εκείνη παρέμενε στοργική και γλυκομίλητη.

Μόλις παρέδωσε το πνεύμα της, το σώμα της ίσιωσε και δε θύμιζε σώμα νεκρό, αφού εξακολουθούσε να είναι ζεστό και εύκαμπτο. Το τίμιο λείψανο της τακτοποιήθηκε από τα πνευματικά της παιδιά που είτε έτυχε να βρίσκονται στη Μονή, είτε ειδοποιήθηκαν να παρευρεθούν. Η εξόδιος ακολουθία έγινε στο καθολικό της Μονής και ετάφη στο Κοιμητήρι του Τιμίου Προδρόμου, παρουσία πλήθους κόσμου κληρικών και λαϊκών που τη συνόδευσαν μέχρι την τελευταία της κατοικία.

Το σημείο ενταφιασμού της Σοφίας, ήταν κοντά στο δάσος που υπήρχε στην περιοχή, όπου συναντούσε την αρκούδα που τάιζε με τα ίδια της τα χέρια, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός συνταξιούχου αξιωματικού που την επισκεπτόταν συχνά μέχρι και τα τελευταία της. Η Σοφία λοιπόν έλεγε στην αρκούδα «έλα, Ρούσα μ’, έλα και τρώεις ψωμόπον!» κι εκείνη μετά την λήψη της τροφής, με εντολή της Οσίας, εξηφανίζετο στο δάσος για να μην προκληθεί φόβος στους προσκυνητές της Μονής.

Η κοίμηση της ανακοινώθηκε από τον τοπικό Τύπο.

Τα ιερά Λείψανα

Στις 7 Ιουλίου 1981 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων της, η κάρα και τα μεγαλύτερα οστά. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ανιψιού της Ισαάκ, ανοίγοντας το μνήμα ξεχύθηκε ευωδία, η οποία κράτησε αρκετές ημέρες. Άλλοι την ημέρα εκείνη, είδαν να αναδύεται μια λάμψη από τον τάφο της και να ανεβαίνει προς τον ουρανό. Τα ρούχα της βγήκαν άλιωτα και μοιράστηκαν μεταξύ των παρευρισκομένων για φυλαχτό. Τα οστά της ευωδίαζαν και αφού καθαρίστηκαν τοποθετήθηκαν σε οστεοφυλάκιο που μέχρι το 1998 βρίσκονταν σε ασφαλές σημείο του τάφου της, πίσω από το ιερό του ναού του Προδρόμου, όπου εκεί ήταν το κοιμητήριο της Μονής.

Το Μάϊο του 1998, συγκεκριμένα 27 Μαίου, δύο προσκυνητές μετά την επίσκεψη τους στο Μοναστήρι της Παναγίας, πέρασαν από το κοιμητήριο για να προσκυνήσουν τον τάφο της Σοφίας και εκεί βρήκαν τα οστά και την κάρα της, ανάμεσα στα σαπισμένα ξύλα της κάσας που φυλάσσονταν όλα αυτά τα χρόνια. Αμέσως ενημέρωσαν τη Γερόντισσα Ανυσία, την ηγουμένη της Μονής, η οποία κατ’ εντολή του Μητροπολίτη Καστορίας τους ζήτησε να καταθέσουν τη μαρτυρία τους και κατέστρωσε Πρακτικό στον Κώδικα της Μονής (Αρ. Πρωτ. 7/27 Μαίου 1998) επί τη ευρέσει των λειψάνων της Σοφίας.

Η μετακομιδή τους έγινε στο μοναστήρι της Παναγίας όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Τα τίμια λείψανα και η κάρα της, εκτίθενται σε προσκύνηση την ημέρα της μνήμης της

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.