Σε έναν όμορφο κόλπο στη δυτική ακτή της Χίου, κοντά στη Βολισσό, ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται το σημαντικό προσκύνημα της Αγία Μαρκέλλας, προστάτιδας του νησιού, η οποία θανατώθηκε στην τοποθεσία αυτή, γύρω στο 1500.

Σύμφωνα με την παράδοση, η αγία Μαρκέλλα καταγόταν από τη Βολισσό και σε νεαρή ηλικία ασπάσθηκε τον χριστιανισμό. Ο ειδωλολάτρης πατέρας της την καταδίωξε στα βουνά, έβαλε φωτιά στη βάτο όπου κρυβόταν και, όταν εκείνη κατέφυγε στα βράχια, της έκοψε το κεφάλι και το πέταξε στη θάλασσα. Σο σημείο αυτό, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από τον ναό, θεωρείται ότι αναβλύζει αγίασμα μέσα από τα βράχια.

Ο ναός ανεγέρθηκε στο σημείο όπου λέγεται ότι βρισκόταν η βάτος που φιλοξένησε την αγία. Ο σημερνινός είναι ο τρίτος κατά σειρά ναός που έχει κτιστεί στην τοποθεσία αυτή, αλλά δεν είναι γνωστή η χρονολογία ίδρυσής του. Γύρω του υπάρχουν παλαιά συγκροτήματα κελλιών, που σήμερα έχουν διαμορφωθεί σε ξενώνα για τη φιλοξενία του πλήθους των προσκυνητών που φθάνει κάθε χρόνο.

Ο ναός εορτάζει στις 22 Ιουλίου και την ημέρα αυτή πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πανηγύρι της Χίου.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ: Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τώρα Άγιοι Ισιδωροι – Ιερός Ναός Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού – Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 07.30 – Αγία Μαρία η Μαγδαληνή η Μυροφόρος και Ισαπόστολος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 1 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.