Αγία Αναστασία φαρμακολύτρια: Αρχικά κατασκευάστηκε το ανατολικό μέρος τον 12 ο αιώνα , και έγινε μεταγενέστερη επέκταση στα δυτικά. Θέλοντας να κρατήσουν τον αρχικό χαρακτήρα του ναού , οι κτήτορες της επέκτασης πρόσθεσαν ακόμα ένα τρούλο μεγαλύτερο του αρχικού . Έτσι ο όμορφος αυτός ναός έχει την ιδιαιτερότητα να έχει δύο τρούλους .

Αγία Αναστασία: Ο Ιερός Ναός της Αγίας στα Πολεμίδια Λεμεσού

Για παρά πολλά χρόνια ο ναός της αγίας Αναστασίας ήταν το κέντρο των εκδηλώσεων , λατρείας του Θεού , και φυσικά σωτηρίας των ψυχών των χριστιανών της γύρω περιοχής. Μετά , πιθανόν λόγω και της περιόδου της τουρκοκρατίας ή και λόγω αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμού ο ναός εγκαταλείφτηκε και έφτασε σε σημείο να καλυφτεί εσωτερικά και εξωτερικά με χώμα ώστε δεν διακρινόταν πλέον εύκολα.

Όπως ήταν φυσικό η εγκατάλειψη αυτή έφερε σοβαρές ζημιές που όσο περνούσαν τα χρόνια γίνονταν και πιο σοβαρές . Τελικά , το 1949 κάποιος αρχαιολόγος φωτογράφισε το ναό και τέθηκε θέμα στο τμήμα αρχαιοτήτων για την αποκατάσταση του ναού . Έτσι μετά από προσεχτικό σχεδιασμό , τις συντονισμένες ενέργειες και χρηματοδότηση του τμήματος αρχαιοτήτων και της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ι.Ν.Παναγίας Ευαγγελίστριας των Κάτω Πολεμιδιών , αλλά και των ευσεβών χριστιανών της περιοχής , ξεκίνησαν το 1993 οι εργασίες.

Οι εργασίες αποκάλυψαν το πραγματικό ύψος του ναού , αλλά και τμήματα από όσες πανέμορφες τοιχογραφίες απέμειναν . Οι τοιχογραφίες – μεταξύ των οποίων η αποκαθήλωση , το μαρτύριο του αγίου Γεωργίου και άλλες – χρονολογούνται από το ν 14 ο – 15 ο αιώνα , και θεωρούνται εξαιρετικές .

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.