ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑ: Ανήκει στους αγίους που μαρτύρησαν κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. Είναι γνωστή περισσότερο με την προσωνυμία Φαρμακολύτρια κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έδινε φάρμακα και θεράπευε σωματικές αλλά και ψυχικές ασθένειες και, δεύτερον, γιατί «έλυε τις φαρμακείες», δηλαδή τα μάγια. Για αυτό έχει ανακηρυχθεί και επίσημα προστάτιδα των φαρμακοποιών.

Η Αγία Αναστασία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη και προερχόταν από εύπορη οικογένεια.

Ο πατέρας της ήταν ισχυρός προύχοντας κατά τη ρωμαϊκή εποχή και ειδωλολάτρης στο θρήσκευμα.

Η μητέρα της, όμως, ήταν χριστιανή.

Έτσι, η αγία βαπτίστηκε χριστιανή και ανατράφηκε σύμφωνα με τις αρχές της μητέρας της.

Από μικρή ηλικία διδάχθηκε τον χριστιανισμό από τον διδάσκαλο Χρυσόγονο, ο οποίος μετά τον θάνατο της μητέρας της ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαπαιδαγώγησή της.

Γρήγορα η Αναστασία κατάλαβε πως ήθελε να ασπαστεί τον μοναχικό βίο και να εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Ο πατέρας της, όμως, είχε διαφορετικά σχέδια για εκείνη. Συγκεκριμένα, την υποχρέωσε να παντρευτεί έναν ειδωλολάτρη αξιωματούχο, τον Πούπλιο.

Σύμφωνα με το Ορθόδοξο Συναξάρι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έγγαμου βίου της απέφευγε οποιαδήποτε σαρκική επαφή με τον σύζυγό της, προφασιζόμενη ασθένεια («νοσείν αεί προφασιζομένη»).

Ο άντρας της, όμως, μετά από μερικά χρόνια πέθανε ξαφνικά και έτσι η Αναστασία ήταν ελεύθερη να εκπληρώσει τις χριστιανικές της υποχρεώσεις.

Αποφάσισε, μάλιστα, να διαθέσει όλα τα πλούτη της για να ενισχύσει τους φυλακισμένους χριστιανούς, τους οποίους επισκεπτόταν συχνά και η ίδια, ώστε να τους δίνει θάρρος μέχρι και το μαρτυρικό τους τέλος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο: Αγία Αναστασία Φαρμακολύτρια-22 Δεκεμβρίου: Βίος, μαρτύριο, θαύματα στο βίντεο του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.