Στη 1 και 2 Σεπτεμβρίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Μάμαντος, τον οποίο θαύμασε ο Γιώργος Σεφέρης και τον ενέπνευσε να γράψει το ποίημα «Λεπτομέρειες στην Κύπρο». Το μοναδικής αισθητικής μάνταλο της πόρτας που έχει τη μορφή κουκουβάγιας αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού για το νομπελίστα ποιητή.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί στις 6:30μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 στις 6.30 θα τελεσθεί στις 6:30π.μ.: Ὄρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο Ναός θα παραμείνει ανοικτός 1 και 2 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11:00 μ.μ.

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Μάμα
Η εκκλησία του Αγίου Μάμα βρίσκεται στα βόρεια του Ιδαλίου, στο δρόμο που οδηγεί στην Ποταμιά, δίπλα από το Α΄ Δημοτικό σχολείο Ιδαλίου. Είναι γοτθικού ρυθμού και κτίστηκε πιθανότατα το 15ο-16ο αιώνα. Κατά τον Rubert Gunnis, για το κτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν μαρμάρινες κολώνες από την αρχαία πόλη του Ιδαλίου. Στην αυλή του ναού βρίσκεται το παλιό κοιμητήριο.

Στην εκκλησία δε διασώζονται αγιογραφίες. και κυριαρχεί μια γοτθικού τύπου απλότητα στο εσωτερικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα του Αγίου Μάμαντος. Σύμφωνα με τους μελετητές Χατζηχριστοδούλου-Γερασίμου, πρόκειται για εικόνα του 19ου αιώνα η οποία αποτυπώνει αισθητικά και τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της σχολής του Ιωάννου Κορνάρου του Κρητός, όπως είναι «τα στρογγυλά πρόσωπα με τα πολύ λεπτά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, τις γλυκερές εκφράσεις, τις εξευγενισμένες κινήσεις και το αρχοντικό ανάστημα».

Η Εκκλησία διαθέτει μια νότια και μια δυτική πόρτα καθώς και δύο παράθυρα. Οι πόρτες της εκκλησίας είναι αψιδωτές με παραστάδες επενδυμένες με μαρμάρινες κολώνες. Ο Ναός σύμφωνα με μια μισοκαταστραμμένη επιγραφή στο κιονόκρανο της κολώνας στο βόρειο τοίχο, επισκευάστηκε το 1886, όταν στη θέση μιας πόρτας που κλείστηκε, κτίστηκε ένα παράθυρο. Η δυτική είσοδος της εκκλησίας, καλύπτεται με λίθινο ανώφλι, που στηρίζεται σε πρόβολο διακοσμημένο με τρίγωνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νότια είσοδο, πάνω από την οποία σώζεται τόξο, τα άκρα του οποίου είναι διακοσμημένα με ανθέμια.

Τα θυρόφυλλα της εισόδου αυτής κατασκευάστηκαν το 1886 και έκλειναν μα κατακόρυφο μοχλό, τον οποίο έσπρωχνε ένα μάνταλο, που απεικόνιζε μια ανάγλυφη μορφή κουκουβάγιας. Η κουκουβάγια είναι παρμένη από φράγκικη εκκλησία και δεν βρέθηκε ανάλογη πουθενά αλλού. Θεωρείται εξαιρετικής λαϊκής τέχνης, γι’ αυτό από το 1977 τα θυρόφυλλα μαζί με την κουκουβάγια έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Λευκωσία και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί αντίγραφα.

Ο ναός ενέπνευσε το Σεφέρη
Ο Νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, κατά την περιδιάβασή του στην Κύπρο το 1953, περνώντας από την περιοχή δεν μπόρεσε να μη θαυμάσει τη μικρή εκκλησία. Εμπνευσμένος από το μάνταλο της πόρτας, έγραψε το ποίημά του «Λεπτομέρειες στην Κύπρο».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.