Η καταστροφή της Χίου και η σφαγή του ελληνικού πληθυσμού τον Απρίλιο του 1822 από τα τουρκικά στρατεύματα ώθησε τους Ψαριανούς και τους Υδραίους να αντιδράσουν.

Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Ιουνίου 1822 ο Ψαριανός πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Υδραίος πυρπολητής Ανδρέας Πιπίνος ξεκίνησαν από τα Ψαρά και έφτασαν στο λιμάνι της Χίου όπου βρισκόταν ο Οθωμανικός στόλος. Ο Κανάρης κατόρθωσε να ανατινάξει τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή, η οποία είχε πλήρωμα 2000 ανδρών. Ο ίδιος ο Καρά- Αλής φονεύθηκε όταν έπεσε επάνω του ένα φλεγόμενο κατάρτι. Ο Πιπίνος έγινε αντιληπτός από το τουρκικό πλήρωμα και δεν μπόρεσε να καταστρέψει το πλοίο, το οποίο είχε προσεγγίσει. Οι πυρπολητές έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό στα Ψαρά. Το κατόρθωμα του Κανάρη τόνωσε το ηθικό των αγωνιζομένων Ελλήνων.

Ο Ψαριανός Κωνσταντίνος Κανάρης, ο οποίος διακρινόταν για την ευσέβειά του, διετέλεσε μετά την Επανάσταση πολλές φορές Πρωθυπουργός. Με δική του πρωτοβουλία ανεγέρθηκε ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων στην αθηναϊκή συνοικία της Κυψέλης.

Κεντρική φωτογραφία: Ivan Aivasowsky, Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.