Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Στεφάνου του Ομολογητού, που αγωνίστηκε και μαρτύρησε υπερασπιζόμενος την Ορθοδοξία κατά την περίοδο της εικονομαχίας, και του Αγίου Ειρηνάρχου, που συμμαρτύρησε με επτά Χριστιανές γυναίκες.

Ο Ειρήναρχος καταγόταν από τη Σεβάστεια και έζησε επί εποχής του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Ήταν ειδωλολάτρης και λάμβανε μέρος σε διώξεις κατά των Χριστιανών.

Η παρουσία του σε τόπους βασανιστηρίων οδήγησαν βαθμιαία την ψυχή του σε αισθήματα συμπάθειας για τους διωκόμενους, μιας και του προξενούσε ιδιαίτερη εντύπωση ο ηρωικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζαν τα μαρτύρια, το ήθος τους, η ειρηνική τους όψη, η ευδιάκριτη καλοσύνη και η αφοσίωσή τους στην πίστη του Χριστού. Ιδιαίτερα τον συγκινούσε η αυταπάρνηση που επιδεικνυόταν από νεαρές κοπέλες και μικρά παιδιά κατά την ώρα του μαρτυρίου τους.

Η βαθμιαία μεταβολή στην ψυχή του Ειρηνάρχου κορυφώθηκε και εκδηλώθηκε ως ομολογία πίστης στο Χριστό, κατά την ώρα που επτά Χριστιανές γυναίκες υπέμεναν καρτερικότατα όλα τα μαρτύρια. Αυτή η ομολογία είχε ως συνέπεια ο Ειρήναρχος να αποκεφαλιστεί και να συγκαταλεγεί στη χορεία των μαρτύρων της Εκκλησίας, αφού κι αυτός ομολόγησε δημοσίως πίστη στον Ιησού Χριστό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.