Στις 24 του Σεπτέμβρη, σαράντα ημέρες μετά από την Κοίμηση της Θεοτόκου, ήταν, που εμφανίστηκε η Παναγία, σε μια μικρή κοιλάδα της νήσου των Κυθήρων, μια τοποθεσία γεμάτη από μυρτιές, που εκεί, οι ντόπιοι τις ονομάζουν «μυρτίδια», εμφανίστηκε, λοιπόν, σε κάποιον βοσκό και του υπέδειξε ένα συγκεκριμένο μέρος, που έπρεπε να ψάξει, για να βρει την εικόνα της, όπου ήταν εκεί κρυμμένη για πολλά χρόνια.

24 Σεπτεμβρίου: Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας

Ο βοσκός, καταλαμβανόμενος από δέος, έπεσε στο έδαφος προσευχόμενος προς την Κυρία των Αγγέλων, και, σαν σηκώθηκε, είδε, στα κλαδιά μιας μυρτιάς να κρέμεται η εικόνα.
Γεμάτος τότε από χαρά, την ξεκρέμασε και τη μετέφερε στο σπίτι του, αποκαλύπτοντας σε όλους τους γνωστούς και φίλους του τον τρόπο της ανεύρεσής της.
Όταν την επόμενη μέρα ξύπνησε, η εικόνα έλειπε και, σαν γύρισε με το κοπάδι του στο χώρο ανεύρεσής της, την αντίκρισε ξανά εκεί. Την ξαναπήρε για το σπίτι του, αλλά η εικόνα, με τρόπο θαυματουργικό ξαναεπέστρεψε στον τόπο όπου βρέθηκε, και όταν αυτό συνέβη και για τρίτη φορά, τότε, ο βοσκός κατάλαβε, πως, η θέληση της Θεοτόκου ήταν να παραμείνει εκεί όπου βρέθηκε, ενώ, στον τόπο αυτόν ακριβώς χτίστηκε και μια μικρή εκκλησιά στο όνομα της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, (έτσι την ονόμασαν, επειδή βρέθηκε ανάμεσα στις μυρτιές). Κι ήταν τότε κατά πάσα πιθανότητα αρχές του 14ου αι.μ.Χ.

Θαύματα της Αγίας Εικόνας της Παναγίας

Πολλά θαύματα αποδίδονται έκτοτε στην Αγία Εικόνα της Θεοτόκου, όπως, η προστασία του νησιού από επιδημία πανώλης, καθώς και η θεραπεία πολλών ασθενούντων αλλά και πολλών ανθρώπων από βέβαιο θάνατο.
Η ανεύρεση της εικόνας στο νησί, γιορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά την ημέρα αυτή γιορτάζουν και όσες γυναίκες φέρουν το όνομα Μυρτώ και Μυρσίνη, αφού μυρσίνη σημαίνει μυρτιά.
Σήμερα, ο προσκυνητής του μοναστηριού, έχει να θαυμάσει εκεί ένα υπέροχο κτηριακό συγκρότημα, που αποτελείται από μεγαλόπρεπο ναό, με ένα αριστουργηματικό πανύψηλο καμπαναριό και πολλά κελιά φιλοξενίας.
Ο μικρός αυτός ναός της εύρεσης, το καθολικό, παρέμεινε κάτω από το μεγάλο ναό κι εκεί κατά τους χειμερινούς μήνες φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, που η αγάπη των Κυθηρίων, εν καιρώ, τύλιξε σε ολόχρυση επένδυση, κι έγινε πραγματικά, ένα αληθινό αριστούργημα, αγιογραφημένη από τον Κρητικό καλλιτέχνη, Νικόλαο Σταθάκη, το πρώτο μισό του 19ου αι.μ.Χ.
Χαρακτηριστικό της Αγίας Εικόνας είναι το ότι, στο κάτω μέρος της χρυσής επένδυσης απεικονίζονται τρία θαύματα: αυτό της θεραπείας ενός παραλυτικού, που έγινε στις αρχές του 17ου αι.,στις 24 Σεπτεμβρίου, ένα δεύτερο θαύμα είναι αυτό της διάσωσης του φρουρίου των Κυθήρων από χτυπήματα κεραυνών, στις 22 Ιανουαρίου του 1829 κατά τη διάρκεια φύλαξης της εικόνας της Θεοτόκου τότε εντός του φρουρίου για το φόβο των πειρατών, που μάστιζαν εκείνο τον καιρό τη Μεσόγειο, και το 3ο θαύμα, είναι αυτό της εύρεσης της εικόνας από το βοσκό.
Στον Ι.Ναό, υπάρχουν σήμερα δύο παρεκκλήσια, το ένα αριστερά του τέμπλου, αφιερωμένο στην οσιοπαρθενομάρτυρα Ελέσα (1η Αυγούστου η γιορτή της), και το άλλο δεξιά, αφιερωμένο στον Όσιο Θεόδωρο(12 Μαϊου).
Στο στέμμα της εικόνας της Μυρτιώτισσας, υπάρχει κόσμημα χρυσό, σε σχήμα ημισέληνου, ενώ φαίνονται σ’ αυτή μόνο τα πρόσωπα, που με την πάροδο των χρόνων δε διακρίνονται πλέον τα χαρακτηριστικά τους.
Όσον αφορά το κόσμημα της εικόνας, λέγονται τα εξής:
Βρισκόταν κάποτε στα Κύθηρα κάποιος Τούρκος επιφανής και πλούσιος, ο οποίος κατοικούσε στην Κρήτη, που, τότε ήταν τουρκοκρατούμενη και ο ίδιος ήταν Μωαμεθανός.
Κάποια μέρα, ενώ, όπως είπαμε ήταν στο νησί των Κυθήρων, παρατήρησε, πως, στην πλατεία της χώρας του νησιού, ήταν συγκεντρωμένος κόσμος πολύς. Ρώτησε το λόγο και έμαθε πως το νησί μαστιζόταν από πολύμηνη ανομβρία και γι’ αυτό θα γινόταν λιτανεία της Αγίας Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας.
Ο ουρανός, την ημέρα εκείνη ήταν καταγάλανος και ξάστερος και ο Τούρκος χλεύασε αυτό που είχε ακούσει, ενώ είπε, πως, αν μετά τη λιτάνευση, γινόταν το θαύμα και ξεσπούσε βροχή, θα αφιέρωνε στην εικόνα κάποιο χρυσό κόσμημα της ημισελήνου, που είχε μαζί του.

Φωτεινής Τσιτσώνη-Καβάγια

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.