Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Προφήτη Σαμουήλ, του Αγίου Λουκίου και των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστου.

Ο προφήτης Σαμουήλ ήταν ο τελευταίος από τους Κριτές του Ισραήλ και αυτός που έχρισε ως βασιλείς τον Σαούλ και κατόπιν τον Δαυίδ.

Καταγόταν από τη φυλή του Λευί και η γέννησή του έγινε με θαυμαστό τρόπο, αφού οι γονείς του Ελκανά και Άννα ήσαν άτεκνοι. Υπηρέτησε το Θεό και το λαό Του για σαράντα χρόνια και πέθανε σε βαθιά γεράματα, προσμένοντας την έλευση του Μεσσία.

Τα καταξιωμένα πρόσωπα των Αγίων της Εκκλησίας δίνουν στον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο τη δική τους σφραγίδα της ζωντανής εμπειρίας του ιερού Ευαγγελίου, εφόδιο για κάθε πιστό στην αντιμετώπιση των ποικίλων δυσκολιών και δοκιμασιών του παρόντος βίου.

Ο Άγιος Λούκιος
Ό Άγιος Λούκιος καταγόταν από την Κυρήνη της Λιβύης και κατείχε το αξίωμα του βουλευτή, του εκπροσώπου του λαού.

Όντας αρχικά ειδωλολάτρης, συγκινήθηκε από τα μαρτύρια των Χριστιανών κατά την εποχή του Διοκλητιανού και δέχθηκε το Άγιο Βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα. Συνειδητοποιώντας μάλιστα τα χαρίσματα με τα οποία οπλίζεται ο άνθρωπος με τις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας, βοήθησε και τον έπαρχο Διγνιανό να βρει κι εκείνος την αληθινή οδό της σωτηρίας. Και οι δύο ήρθαν αργότερα στην Κύπρο, όπου εργάστηκαν για τη διάδοση του Ευαγγελίου και τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.

Οι Άγιοι Ρήγιος και Ορέστης
Κατάγονταν από τη Χαλκηδόνα και συνδέονταν με βαθιά αδελφική φιλία. Η ομολογία της χριστιανικής τους πίστης ήταν η αιτία να βρεθούν στη φυλακή. Αργότερα, μετά την αποφυλάκισή τους, ήρθαν στην πατρίδα μας και έζησαν στην περιοχή της Λεμεσού, όπου και τελικά μαρτύρησαν για χάρη του αναστημένου Ιησού Χριστού.

Στο όνομα των Ρηγίνου και Ορέστου έχουν αφιερωθεί ναοί στις κοινότητες Φασούλα Λεμεσού, Απλίκι στην Ορεινή Λευκωσία και Τρεμιθούσα της επαρχίας Πάφου.

Mε την ευκαιρία της μνήμης των Μαρτύρων πληροφορούμαστε για ακόμη μια φορά για την ιδιαίτερη ευλογία που έχει η αγιασμένη πατρίδα μας με το πέρασμα Αγίων Ιεραρχών, Οσίων Ασκητών και Αγίων Μαρτύρων όπως οι σήμερα εορταζόμενοι Άγιοι.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.