Με τον απαιτούμενο σεβασμό και την αναγνώριση του χρέους μας σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την διαφύλαξη της Πίστεως και την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων, αλλά χωρίς τους εκατοντάδες προσκυνητές και τους επισήμους λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, εορτάσθηκε φέτος η Επέτειος του Ολοκαυτώματος του Σπηλαίου της Μιλάτου.

Η ηρωική έξοδος χιλιάδων χριστιανών –ανάμεσά τους και 18 Ιερείς– που είχαν καταφύγει στο σπήλαιο υπό την απειλή του Τούρκου κατακτητή επισφραγίστηκε από τον σφαγιασμό τους τον Φεβρουάριο του 1823. Εξ αφορμής του γεγονότος αυτού, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Θωμά, που ευρίσκεται εντός του μαρτυρικού σπηλαίου, όπου και φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων αδελφών μας. Οι Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν για τους ευσεβείς χριστιανούς από το διαδικτυακό κανάλι cna.gr και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο.

«Το παράδειγμα των χιλιάδων χριστιανών που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο εντός του σπηλαίου καθίσταται σήμερα πιο λαμπερό. Άνθρωποι απλοί που πίστεψαν στην Ανάσταση του Χριστού –αυτό είναι που γεννά τους ήρωες· γιατί η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ελευθερία. Φέτος, παρά την απαγόρευση της πρόσβασης των προσκυνητών στο σπήλαιο, η Εκκλησία έπραξε το χρέος της απέναντι στους προγόνους μας· γιατί αυτό που έκανε πάντοτε η Εκκλησία ήταν να διατηρεί πάντοτε αμείωτη και άσβεστη την ιστορική μνήμη», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του. Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων των χριστιανών που έχασαν την ζωή τους, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στους κατακτητές, υπερασπιζόμενοι έτσι την ελευθερία της Πατρίδος μας και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.