ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ : Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των τριών Αγίων Ομολογητών: Γουρία, Αβίβου και Σαμωνά.

Ο Γουρίας ο ένδοξος και ο Σαμωνάς ο θαυμάσιος, μαρτύρησαν επί Διοκλητιανού αγωνιζόμενοι τον Ιερό αγώνα της χριστιανικής πίστης. Συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα Αντωνίνο και κατάφεραν να πείσουν πολλούς να μη λατρεύουν τα είδωλα. Υπέστησαν με θαυμαστή υπομονή πολλά βάσανα και στο τέλος αποκεφαλίσθηκαν.

Ο Άβιβος ο πάνσοφος έζησε επί Λικινίου, λίγα χρόνια αργότερα και καταγόταν από ένα χωριό της Έδεσσας. Χειροτονήθηκε Διάκονος και διακρινόταν για τη μεγάλη ευσέβεια και για τη θερμή αγάπη του στο Ιερό κήρυγμα.

Ο ηγεμόνας Λυσανίας, όταν είδε τον Άβιβο να προσελκύει πολλούς ειδωλολάτρες με το θερμό του κήρυγμα, τον συνέλαβε και αφού τον κρέμασε σε στύλο τον έσχισε με σιδερένια νύχια. Στη συνέχεια τον έριξε μέσα στη φωτιά, και έτσι ο Άβιβος παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό. Όπως αναφέρει ο υμνογράφος στο απολυτίκιο των Αγίων μας, «Τα θαύματα τούτων των μαρτύρων σου, Χριστέ, μάς τα δώρισες όπως το ακαταμάχητον τείχος». Οι πιστοί δε γνωρίζουν μέσα από την εμπειρία τους και την εκκλησιαστική παράδοση άλλον αγαθό και φιλάνθρωπο από τον Ιησού Χριστό, στον οποίο πρεσβεύουν οι Άγιοι Ομολογητές Μάρτυρες και του χάρισε τα χαρίσματα και την Αγιότητα.

Να αναφέρουμε ότι σήμερα ξεκινά η νηστεία των πιστών για σαράντα ημέρες, ως πνευματική προετοιμασία, για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια της νηστείας αυτής επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, σύμφωνα με την παράδοση, έως την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος της Κύπρου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.