ΣΥΝΑΞΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ : Η σύναξη των αποστόλων, πέραν του ότι δίνει την αφορμή για να δεί κανείς την κατά Χριστόν βιοτή και το έργο καθενός από αυτούς, θέτει τον προβληματισμό της αποστολικότητας της ᾽Εκκλησίας, τι σημαίνει δηλαδή ότι η ᾽Εκκλησία είναι αποστολική, όπως το ομολογούμε διαρκώς στο σύμβολο της πίστεως: πιστεύουμε ῾εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν ᾽Εκκλησίαν᾽.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ: Απόστολος, Τόλης, Αποστόλης, Αποστολία, Λία, Αποστολίνα, Πολίνα, Μελίτων, Μελίτωνας, Μελίτος, Μελίτης

Συμβαίνει κάτι παρόμοιο με ο,τι διαπιστώνουμε στις μεγάλες εορτές της ᾽Εκκλησίας: μετά από ένα σπουδαίο γεγονός, την επομένη τιμάται το πρωταγωνιστούν πρόσωπο, όπως π.χ. την επομένη των Χριστουγέννων εορτάζουμε τη σύναξη της υπεραγίας Θεοτόκου, την επομένη των Θεοφανείων εορτάζουμε τη σύναξη του ᾽Ιωάννη του Προδρόμου κ.ο.κ. ᾽

Αντιστοίχως λοιπόν σήμερα: μετά την εορτή των πρωτοθρόνων λεγομένων αποστόλων εορτάζουμε συνολικά εκείνους που είχαν την ίδια ιδιότητα με αυτούς, την ιδιότητα και το χάρισμα του αποστόλου.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ: Η σημερινή εορτή της σύναξης των δώδεκα αποστόλων αποτελεί αντανάκλαση της μεγάλης χθεσινής εορτής των πανευφήμων και πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, προεκτείνει δηλαδή την τιμή που αποδίδει η ᾽Εκκλησία μας στους μεγάλους αυτούς αποστόλους:

κατά την υμνολογία, στον μεν Πέτρο την τιμή του προεξάρχοντος του κύκλου των μαθητών του Χριστού, στον δε Παύλο την τιμή του κοπιάσαντος υπέρ πάντας άλλους στο κήρυγμα του ευαγγελίου σε όλα τα έθνη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.