Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε χθες ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και των συν αυτόν αγωνιστών καθώς και επίσημη Δοξολογία χοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού στην οποία παρέστησαν ο Πα/τος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας, ο Παν/τος Αρχιμ. του Οικ. Θρόνου και Καθηγούμενος της Ι. Π. Σ. Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, ο Γεν. Αρχ. Επίτροπος Πρωτ. του Οικ. Θρόνου Γεώργιος Περάκης, ο Αναπλ. Γεν. Αρχ. Επίτροπος Πρωτ. Γεώργιος Σεργάκης, Αρχ. Επίτροποι Περιφερειών και κληρικοί της Μητροπόλεως μας, καθώς και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου μας παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου.

Ακολούθησε πομπή με Κρητικούς να κρατούν την ελληνική σημαία φτάνοντας στο Φρούριο του Φιρκά για την έπαρσή της.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και ο Δήμος Χανίων για την 110η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η κ. Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία και την έπαρση της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συμπληρώνονται φέτος 110 χρόνια από την 1η Δεκεμβρίου του 1913, όταν υψώθηκε η γαλανόλευκη στο φρούριο του Φιρκά, επισφραγίζοντας την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και δικαιώνοντας γενεές επί γενεών Κρητικών, που αγωνίστηκαν για τον ιερό αυτό σκοπό. Τιμάμε τις θυσίες τους και μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη την ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου, που με τη διορατικότητα και την επιμονή του πέτυχε την ενσωμάτωση της Μεγαλονήσου στον εθνικό κορμό».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο και συναντήθηκε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών στο Δημαρχείο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.