Τα 101 χρόνια από την απελευθέρωσή τους τιμούν σήμερα η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη.

Ήταν οι πρώτες πρωινές ώρες της 14 Μαΐου του 1920, όταν ο προελαύνων ελληνικός στρατός, εισερχόμενος νικητής και απελευθερωτής στην πόλη της Κομοτηνής, είχε στα χείλη του ένα τραγούδι. Πρώτος του στίχος: «Ξημέρωσε η χαραυγή και πήραμε τη Θράκη». Ο εφιάλτης της Βουλγαρικής κατοχής, μιας κατοχής εξίσου άγριας, ίσως και σκληρότερης από την γερμανική, είχε επιτέλους τελειώσει.

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται από χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωσης της πόλης. Πρώτος σταθμός επίσκεψης της κ. Σακελλαροπούλου ήταν το Επισκοπείο της Αλεξανδρούπολης όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Μήνυμα για τα 101 χρόνια για την απελευθέρωση της Κομοτηνής έστειλε και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

«Η εορτή των «Ελευθερίων» αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες Θράκες, πατέρες και αδελφούς μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν στους αγώνες για την διατήρηση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Θράκης και πέτυχαν το ποθούμενο, την απελευθέρωσή της την 14η Μαίου του 1920, ημέρα κατά την οποία ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε νικηφόρος στην Κομοτηνή και την κατέστησε αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οφείλουμε να ενθυμούμαστε την θυσία των προγόνων μας, ώστε αυτή να αποτελεί ποδηγέτη για την προσωπική, συλλογική και εθνική ζωή μας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.