Ο παλαιός ναός της Παναγίας μέσα στο φαράγγι του Βίκου. Του π. Ηλία Μάκου. Ξεκινούν σύντομα οι εργασίες επισκευής του ιστορικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (κάποιοι ερευνητές κάνουν λόγο για καθολικό παλαιού Μοναστηριού, από το οποίο δεν σώζεται τίποτε άλλο), που είναι μέσα στο φαράγγι του Βίκου, σ' ένα πλάτωμα, στις όχθες του Βοϊδομάτη.

Η θέα από μόνη της συνεπαίρνει τον επισκέπτη-προσκυνητή σε ουράνιους δρόμους.

φαράγγι του Βίκου εκκλησία κάτοψη

Με 80.000 ευρώ η Περιφέρεια Ηπείρου συμβάλλει, ώστε το θρησκευτικό αυτό μνημείο, με πολιτισμικό και φυσικό πλούτο, να αντέξει στην ανελέητη φθορά του χρόνου.

Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, που βρίσκεται στο χώρο του Ιερού Βήματος μεταξύ της Προθέσεως και της Αγίας Τράπεζας (κάτι, που δεν είναι συνηθισμένο) χτίστηκε το 1738 και αγιογραφήθηκε το 1773 από τον Σουδενιώτη Ιωάννη ιερέα και τους γιους του, που ακολουθούσαν τις «λαϊκές» τάσεις ζωγραφικής της εποχής εκείνης στην περιοχή της Ηπείρου.

Έτσι το εικονογραφικό πλαίσιο είναι δομημένο σε τρεις ζώνες:

Στην ανώτερη υπάρχουν σκηνές Χριστολογικού κύκλου, στη μεσαία άγιοι σε μετάλλια και στην κατώτερη ολόσωμοι άγιοι.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευάστηκε το 1761, όπως μαρτυρά επιγραφή, ενώ οι φορητές εικόνες, που βρέθηκαν, είναι του 18ου αιώνα, εκτός από μία του Χριστού Παντοκράτορα, που επιγράφεται ως έτος προέλευσής της το 1694.

ναός της Παναγίας τοιχογραφία

εκκλησία της Παναγίας Βίκος τοιχογραφία

Οι πεζοπόροι προς το ναό, προσεγγίζεται από το Βίκο και το Πάπιγκο, απολαμβάνουν ένα μαγευτικό θέαμα. Ο Βοϊδομάτης με τα διάφανα νερά του, τα δένδρα, που λες πως αόρατο χέρι τα φύτεψε αρμονικά, συνθέτουν μια υπέροχη εικόνα, που κάνει τους ταξιδιώτες να ψιθυρίσουν αυθόρμητα τα λόγια του ψαλμωδού:

Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε…

Φτάνοντας στο ναό και εισερχόμενος κανείς σ’ αυτόν η έκταση μεγαλώνει και δεν μπορεί να εκφρασθεί, παρά μόνο με τη φράση:

Η οδός και η αλήθεια και η ζωή.

Η εκκλησία αυτή μέσα στη χαράδρα φέρνει στο νου μια άλλη χαράδρα, την χαράδρα του κόσμου. Σ’ αυτή όλοι οι κουρασμένοι οδοιπόροι αναζητούν επίμονα τρία αγαθά:

Την οδό της ευτυχίας, την αλήθεια και τη ζωή.

Στην αναζήτηση της ευτυχίας, υπάρχουν πολλοί παράδρομοι, που μας παγιδεύουν και προσπαθώντας του κάκου να βρούμε την ευτυχία, χανόμαστε μέσα στην απέραντη χαράδρα του πόνου.

Άλλοι ψάχνουμε απελπισμένα να βρούμε την αλήθεια στη χαράδρα του ψεύδους. Η αλήθεια, που ζητάμε δεν είναι παρά μόνο ένα χιμαιρικό όνειρο, που μόλις το αγγίζουμε γίνεται καπνός.

Όλοι ποθούμε τη ζωή, αλλά την αναζητούμε σε εφήμερα πράγματα, όπου συναντάμε συνήθως την αποσύνθεση και την απώλεια.

Από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη χαράδρα του Βίκου παίρνουμε ένα σοφό μάθημα για τη ζωή.

Οι διαβάτες, που πορεύονται μέσα στην Εκκλησία, ακολουθούν μια φυσική πορεία και δεν διακινδυνεύουν να περιπλανηθούν στην αβεβαιότητα, να μπλέξουν σε άγνωστα μονοπάτια.

Ακολουθούν την πορεία προς το Χριστό, που μπορεί να είναι στενή και αγκαθοστρωμένη, μα τα αγκάθια μεταβάλλονται σε τριαντάφυλλα και κάνουν το διάβα μας ευφρόσυνο και το φτάσιμό μας βέβαιο.

Όποιος βρεθεί στο ναό της Παναγίας στη χαράδρα του Βίκου, σαν μουσική συμφωνία θα ακούει το παρήγορο κι ελπιδοφόρο μήνυμα του Ιησού:

Εγώ ειμί η αλήθεια, η οδός και η ζωή.

πάτερ Ηλίας Μάκος

ναός της Παναγίας φαράγγι του Βίκου

παλαιός ναός της Παναγίας μέσα στο φαράγγι του Βίκου

Φωτογραφίες: Χαρητάκης Παπαϊωάννου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.