Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στη Τούμπα Σερρών. Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά των Σερρών, στο χωριό Τούμπα, δεσπόζει η ανδρώα Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος.

Η ίδρυσή της συνδέεται με την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Τριάδος, το 1884, από τον Αθανάσιο Τσαπαδά, κάτοικο του χωριού.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στη Τούμπα Σερρών εικόνισμα

Η υπόδειξη της θέσεως, που ήταν θαμμένη η εικόνα, έγινε με θαυματουργικό τρόπο, μέσω της εμφανίσεως αγγέλου και μετέπειτα τριών ανδρών στον Αθανάσιο, οι οποίοι του υπέδειξαν το σημείο που βρισκόταν η εικόνα, το οποίο στην ουσία είναι ένα παλιό πηγάδι. Η εικόνα χρονολογείται στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στη Τούμπα Σερρών τοιχογραφία

Μετά την ανεύρεση της εικόνας ο χώρος θεωρήθηκε ιερός και ο τότε Αγάς Χατζή Ισμαήλ Μπέης τον παραχώρησε στο χωριό. Με πρωτοβουλία του Αθανάσιου και των κατοίκων χτίστηκε πρόχειρα ξύλινος ναός προς τιμήν της Αγίας Τριάδος και ένα ξύλινο κουβούκλιο ως προσκυνητάρι στον τόπο του πηγαδιού. Λίγο αργότερα ιδρύθηκε ανδρώα Ιερά Μονή και η πληθώρα των θαυμάτων έκανε το μοναστήρι ιδιαιτέρως γνωστό.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος τοιχογραφία

Αργότερα και λόγω του κόσμου που συνέρρεε στην Ιερά Μονή, κυρίως τις ημέρες της πανηγύρεως, χτίστηκε ο νέος ναός, τη δεκαετία του 70.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος εικόνισμα

Στη νότια πλευρά του ναού, στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Τριάδος, κτίστηκε το 1936, κυκλικό κουβούκλιο, στο οποίο σώζεται το πηγάδι που βρέθηκε η εικόνα και υπάρχει το αγίασμα.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στη Τούμπα Σερρών

Οι κοιτώνες των ιερομονάχων παραμένουν και σήμερα τα παλαιά χτίσματα που έχτισαν οι πρώτοι μοναχοί γύρω στα 1904-1905 και τα οποία συντηρούν,  ενώ αργότερα χτίστηκαν οι ξενώνες, που φιλοξενούν προσκυνητές.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σέρρες

Σήμερα την Ιερά Μονή διακονούν 3 ιερομόναχοι, οι οποίοι, εκτός των πνευματικών τους καθηκόντων, ασχολούνται με την εκτροφή ζώων, τα οποία προσφέρουν αφιλοκερδώς ως ευλογία σε φτωχές οικογένειες.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στη Τούμπα Σερρών

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σερρών εικόνισμα

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σερρών

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τούμπα

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.