ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ: Τι προσμένουν οι πιστοί της Μητροπόλεως Παραμυθίας από το νέο Μητροπολίτη τους. Του π. Ηλία Μάκου. Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, ενθρονίζεται ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων και αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Παραμυθιά θα είναι παρόντες, κατά την τελετή της ενθρόνισης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Συνοδικοί Αρχιερείς, οι Μητροπολίτες της Ηπείρου, καθώς και άλλοι Μητροπολίτες και Βοηθοί Επίσκοποι, όπως και πλήθος λαού.

Στην πλατεία της κωμόπολης, όπως ορίζεται από τον Κώδικα Εθιμοτυπίας, μπροστά από το Μητροπολιτικά Ναό Παραμυθιάς, θα υποδεχτούν το νέο Μητροπολίτη ο Μακαριώτατος, ο Τοποτηρητής, Αρχιερείς, Ιερείς, Διάκονοι, Μοναχοί και Μοναχές, ο δήμαρχος, οι υπόλοιπες τοπικές αρχές και ο λαός.

Ο νέος Ποιμενάρχης θα περιβληθεί τον μανδύα και ο Τοποτηρητής θα του εγχειρίσει την ποιμαντορική ράβδο. Από τις Ένοπλες Δυνάμεις στον νέο Μητροπολίτη θα αποδοθούν οι καθιερωμένες τιμές (ισοδυναμούν με αυτές εν ενεργεία υπουργού).

Στον προκαθορισμένο τόπο θα προσφωνηθεί ο νέος Μητροπολίτης από τον Δήμαρχο και ακολούθως θα υπάρξει αντιφώνησή του.

Κατόπιν θα κατευθυνθεί εν πομπή προς το Μητροπολιτικό Ναό και θα εισέλθει στο Ιερό Βήμα, όπου θα ασπαστεί την Αγία τράπεζα και και θα ενδυθεί Επιτραχήλιο και Ωμοφόριο.

Στη συνέχεια θα ευλογήσει το λαό από τη μέση του ναού, θα ανέλθει στον αρχιερατικό θρόνο, θα διαβαστούν από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου τα σχετικά έγγραφα(συνοδική εγκύκλιο, προεδρικό διάταγμα) και θα αρχίσει η ειδική ακολουθία.

Την Κυριακή θα τελέσει την πρώτη του λειτουργία και θα δεχτεί τις ευχές των πιστών κατά την προσφορά του αντιδώρου.

Σύμφωνα με τα διαδικαστικά, την ίδια ημέρα ή την επόμενη ο νέος Μητροπολίτης επισκέπτεται τον προκάτοχό του, εφόσον είναι εν ζωή (όπως συμβαίνει στη Μητρόπολη Παραμυθίας).

Την ίδια ημέρα ή την επόμενη τελεί τρισάγιο και καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Πόλης, που ενθρονίστηκε.

Τις επόμενες ημέρες επισκέπτεται ιεραρχικά τις αρχές του τόπου, ανταποδίδοντας την τιμή για τη συμμετοχή τους στην τελετή της ενθρόνισης.

Τι προσμένουν οι πιστοί από το νέο Μητροπολίτη

Οι πιστοί της Μητροπόλεως Παραμυθίας προσμένουν από το νέο Ποιμενάρχη τους και το θεωρούν σίγουρο ότι θα τους οδηγήσει σε μια πνευματική ανάταση και θα παρουσιάσει έργο φωτεινό, που θα σταλάξει βαθιά στις ψυχές τους.

Με την ευκαιρία ακούγονται απόψεις από πολλούς για το πως, κατά τη γνώμη τους, μπορεί να αναγεννηθεί η Μητρόπολη Παραμυθιάς.

Χρειάζονται, εκτιμούν, μια σειρά από παρεμβάσεις, που έχουν να κάνουν:

  • Με την έλλειψη στελεχικού δυναμικού και πολύ περισσότερο με την έλλειψη ικανού στελεχιακού δυναμικού.
  • Με τη λειτουργία δομών στα εγκαταλελειμμένα επί δεκαετίες κτίρια, που ανήκουν στη Μητρόπολη και χρειάζονται άμεση ανακαίνιση.
  • Με την τοποθέτηση κατάλληλων (με μορφωτικά και άλλα προσόντα) κληρικών στις ενορίες με μεγάλο πληθυσμό, καθώς και στις ενορίες στα παράλια, όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος.

Βέβαια ένα ερώτημα είναι, που θα βρεθούν οι μορφωμένοι κληρικοί, καθώς υπάρχει αδυναμία εύρεσης ενδιαφερομένων να γίνουν κληρικοί. Σαφώς αυτό είναι ένα αγκάθι. Αλλά με ενδεδειγμένους χειρισμούς, όπως στοχευμένες χειροτονίες, δημιουργία πνευματικών κινήτρων για την χειροτονία προσοντούχων κληρικών κ.λπ., μπορεί το πρόβλημα, που φαίνεται εκ πρώτης όψεως ανυπέρβλητο, να ξεπεραστεί. Όμως δεν νοείται σήμερα, με τις τόσες κοινωνικές ανάγκες, τα τόσα προβλήματα και τις τόσες αγωνίες των ανθρώπων, να χειροτονούνται κληρικοί, που στερούνται παιδείας, μόνο και μόνο για βιοποριστικούς λόγους. Απαραίτητα είναι και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα.

  • Με την αναζωογόνηση κλειστών ή ακέφαλων Μοναστηριών και με την αποκατάσταση της τάξης σ’ αυτά (αν διαπιστωθεί ότι έχει διασαλευθεί) και την προσέλκυση μοναχών για να τα επανδρώσουν.
  • Με ενδελεχή και προς όλες τις κατευθύνσεις έλεγχο των πραγμάτων.
  • Με την αποτροπή δημιουργίας “περιβάλλοντος”, “αυλής” κολάκων και οσφυοκαμπτών, που “δένουν και λύνουν”, αλλά με την ισότιμη μεταχείριση όλων των ιερέων και ανάλογα με τα προσόντα τους.
  • Με την εδραίωση πνεύματος δικαιοσύνης και την αποκατάσταση τυχόν αυθαιρεσιών (αν έχουν γίνει).
  • Με τη δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων, αλλά και την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων στήριξης των νέων, καθώς η νεολαία χρειάζεται καθοδήγηση, προκειμένου να προσανατολιστεί σωστά στη χοάνη των καιρών μας.
  • Με την ολική αναδιοργάνωση του Ραδιοφωνικού Σταθμού “Ορθόδοξος Λόγος”, προκειμένου να προβάλλεται μέσω αυτού όχι μόνο εκκλησιαστικά, αλλά και κοινωνικά και πολιτιστικά και ιστορικά και λαογραφικά ο τόπος και να εκπέμπονται με ουσιαστικό τρόπο τα Ορθόδοξα μηνύματα.

π. Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.