Με μεγάλη επιτυχία τα Β΄ Καραβαγγέλεια... Του π. Ηλία Μάκου. Μια σπουδαία εκκλησιαστική και εθνική προσωπικότητα, με προσφορά στο Γένος, υπήρξε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης.

Προς τιμή του έχουν θεσπιστεί, πολύ ορθά, από τη Μητρόπολη Καστορίας τα Καραβαγγέλεια, φέτος πραγματοποιήθηκαν τα Β΄ Καραβαγγέλεια για πέντε ημέρες (7-11 Φεβρουαρίου) και ήταν αφιερωμένα στον Οικουμενικό Ελληνισμό. Αφορμή για την μελέτη του θέματος αυτού έδωσε η επέτειος των 120 ετών από τον θάνατο του ήρωα Παύλου Μελά, ο οποίος ήταν ένας οικουμενικός Έλληνας.

Στη οργάνωση, που ήταν άριστη, των εκδηλώσεων, εκτός από τη Μητρόπολη Καστορίας, συνέβαλαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Καστορίας και οι Δήμοι Καστορίας και Άργους Ορεστικού.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 ανέβηκε το αφιερωμένο στον Παύλο Μελά μουσικοθεατρικό ιστορικό δρώμενο “Ο ύμνος του παλικαριού” στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 έγινε στην Καστοριά ημερίδα με θέμα “Κοινωνική μόνωση και ψυχική υγεία”, στην οποία μεταξύ άλλων ομιλητών ήταν και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού πραγματοποιήθηκε χορωδιακή συναυλία από τοπικές χορωδίες με θέμα “Μελωδίες του Ελληνισμού”.

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 στην Καστοριά έλαβε χώρα η κεντρική ημερίδα με έμα “Ο Οικουμενικός Ελληνισμός”. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Φθιώτιδος Συμεών, Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου και Καστορίας Καλλινίκου, ενώ στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε το αρχιερατικό μνημόσυνο, κατά το οποίο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, στη μνήμη του Μητροπολίτου Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, ο οποίος κοιμήθηκε, χωρίς να έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, πάμφτωχος, στις 11 Φεβρουαρίου 1935, αλλά και για όλους του μακαριστούς Μητροπολίτες Καστοριάς.

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης το 1896 χειροτονήθηκε επίσκοπος Χαριουπόλεως και από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε με γενναιότητα στην ανθελληνική προπαγάνδα και ενδιαφέρθηκε για την ελληνορθόδοξη μόρφωση των μαθητών.

Το 1900 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Καστορίας από τον Πατριάρχη Κωνσταντίνο Ε΄ και αμέσως μερίμνησε να αποτρέψει με διάφορους τρόπους, κυρίως εμψυχώνοντας με πύρινες ομιλίες τους κατοίκους, την προσάρτηση των ελληνογενών χριστιανικών πληθυσμών στη Βουλγαρική Εξαρχία.

Παρεμβαίνοντας δυναμικά προς το ελληνικό κράτος κατόρθωσε να το κινητοποιήσει στην ένοπλη αντίσταση κατά των εχθρών και καταπατητών της Μακεδονίας. Όμως οι Βούλγαροι και οι Ρώσοι απαίτησαν, μέσω της Οθωμανικής κυβέρνησης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ΄ να τον παύσει από Μητροπολίτη Καστορίας, όπως κι έγινε το 1907. Αλλά στις αρχές του 1908 τοποθετήθηκε στη Μητρόπολη Αμάσειας του Πόντου, με έδρα την Σαμψούντα, όπου αντέδρασε σφοδρά στην προσπάθεια των Νεότουρκων να αφανίσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και τους Αρμενίους.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 διορίστηκε Μητροπολίτης Ιωαννίνων, όπου παρέμεινε ένα χρόνο. Το 1924 ορίστηκε Μητροπολίτης Αμάσειας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης με έδρα την Βιέννη, ενώ αργότερα, λόγω και ανεπαρκούς οικονομικής χρηματοδότησης από το υπουργείο Εξωτερικών μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης, όπως και ο Παύλος Μελάς, θα θυμίζουν πάντοτε στον Οικουμενικό Ελληνισμό ότι πρέπει να νοσταλγήσουμε την επαναφορά των ιδεωδών, που έχουν χαθεί. Γιατί το καινούργιο, που χρειάζεται αδυσώπητα ο άνθρωπος σήμερα, μοιάζει να μην έχει σχέση με τη σχετικότητα του κόσμου αυτού, αλλά έρχεται από το παρελθόν των αγώνων και της θυσίας.

Η αναζήτηση του καινούργιου έξω από τις ρίζες μας καταντά μια σκέτη κενότητα. Και αυτή προδίδει την ύπαρξη του κενού μέσα μας.

Καραβαγγέλεια 2024

Αλέκος Καχριμάνης Καραβαγγέλεια

Γερμανός Καραβαγγέλης

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.