ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: «Ο Θεός μου έδωσε ένα δώρο από τον ουρανό... Ένα μικρό εγκεφαλικό...». Του π. Ηλία Μάκου. Ως γνωστόν ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, διάδοχος του αλησμόνητου Σεβαστιανού, που δίνει με ήθος και φρόνημα τους δικούς του αγώνες για τα δίκαια της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, υπέστη στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ένα μικρό εγκεφαλικό. Αλλά δεν έχασε το κουράγιο και την υπομονή του...

Μιλώντας στις 14 Νοεμβρίου 2022, κατά την επιμνημόσυνη δέηση για τους Αιτωλοακαρνάνες ήρωες, που έπεσαν στη Βίγλα Κόνιτσας, όπου χοροστάτησε, είπε, μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να σας πω ότι ήλθα με πολλή χαρά εδώ.

Παρ’ ότι πριν από λίγο καιρό ο καλός Θεός μου έδωσε ένα δώρο απ’ τον ουρανό.

Αυτό το δώρο ποιο είναι νομίζετε;

Μην πάει το μυαλό σας σε τίποτα χρήματα ή λίρες, δεν είναι κάτι τέτοιο. Το δώρο, λοιπόν, που μου έδωσε είναι ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο, δόξα τω Θεώ, ξεπεράστηκε. Βέβαια, ακόμη υπάρχει, δεν έφυγε, «είμαι εδώ, μου λέει, μην νομίζεις ότι έφυγα», αλλά και εγώ συνεχίζω το έργο μου. Και γι’ αυτό σας είπα ότι με πολλή χαρά ήλθα εδώ».

Αναφερόμενος στους πεσόντες τόνισε ότι «Πρέπει να θυμηθούμε ότι η θυσία αυτών των παιδιών και όλων όσοι έπεσαν στα πεδία των μαχών, μας δίνει ένα σπουδαίο δίδαγμα, στην σημερινή, μάλιστα, εποχή, ιδιαίτερα απαραίτητο, κατά την οποία κάπως λίγο έχουμε ξαναρχίσει και «τρωγόμαστε». Η Μικρασιατική καταστροφή έδωσε το δίδαγμα ότι η διχόνοια από την οποία μαστίζεται το ελληνικό έθνος, μόνο καταστροφές φέρνει».

Και πρόσθεσε: «Το δίδαγμα, που μας δίδουν αυτά τα παιδιά, είναι ότι η ενότητα και το σύμψυχο μεταξύ μας, δίνει τη νίκη. Και η Ελλάδα τότε με την πολιτική, την πολιτειακή, την θρησκευτική εξουσία και τον λαό και τον στρατό, έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα ενωμένοι σε μια γροθιά, που λέμε. Και θα πετούσε κυριολεκτικά τους Ιταλούς στη θάλασσα, εάν δεν μας επιτίθετο αναιτίως η ναζιστική Γερμανία».

Να σημειωθεί ότι στη Βίγλα έπεσαν, πολεμώντας γενναία και αποφασιστικά να ανακόψουν την επιχειρούμενη επέλαση των Ιταλών, 18 ήρωες Αιτωλοακαρνάνες του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων με επικεφαλής τον Ανθ/γό Ανδρέα Τσίγκα.

Παλληκάρια έβαλαν το σώμα τους ανάχωμα, για να μη σβήσει το φως της ελευθερίας σ’ αυτή τη χώρα.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.