Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε και σήμερα, τρίτη Παρασκευή των Νηστειών, 29 Μαρτίου 2019 η ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και η ανάγνωση της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Συνοικισμού Παραλιμνίου της ιεράς ακολουθίας, χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος απήγγειλε τους διατεταγμένους Οίκους ενώπιον της ιεράς εικόνος της Παναγίας Γερόντισσας, αντίγραφο της οποίας φυλάσσεται στον ιερό ναό.

αγια βαρβαρα

Η αποψινή ακολουθία, αποτελεί ως γνωστόν τμήμα του Ακαθίστου Ύμνου, ο οποίος είναι ένας από τα λαοφιλέστερα ποιήματα της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και φιλολογικό μνημείο υψηλής υμνογραφικής τελειότητας. Ένας ύμνος προς την Παναγία μας, που προκαλεί μεγάλη πνευματική χαρά και ανάταση στους πιστούς. Αποτελείται από το προοίμιο «Τη «Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια…» και 24 οίκους (στροφές) με αλφαβητική ακροστιχίδα από το Α έως το Ω. Το πρώτο μέρος του ποιήματος (Α-Μ) αναφέρεται σε επεισόδια από την ζωή της Παναγίας (Ευαγγελισμός, Γέννηση του Ιησού, Υπαπαντή κ.α.) και το δεύτερο μέρος (Ν-Ω) στην θεολογία της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού εκ της Υπεραγίας Θεοτόκου, για την σωτηρία των ανθρώπων.

Θεωρείται δίκαια ως αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι ποιητική, εμπλουτισμένη από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου.

αγια βαρβαρα

 

αγια βαρβαρα

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.