Την Πέμπτη 6 Απριλίου, στις 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η 3η Ιερατική Σύναξις της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας για το έτος 2023 στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως (Ψηλός Βράχος). Ομιλητής ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ζουμής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πορεία προς Εμμαούς».

Ο π. Γεώργιος κατ᾿ αρχήν μνημόνευσε τις ένδεκα εμφανίσεις του Αναστάντος Χριστού, οι οποίες καταγράφονται στην Καινή Διαθήκη, και τόνισε ότι η εμφάνιση του αναστημένου Χριστού αποτελεί κορυφαία εμπειρία της πνευματικής ζωής που βιώνεται από τους αγίους της Εκκλησίας μας σε όλες τις εποχές.

Αφού παρουσίασε την διήγηση του Ε΄ Εωθινού Ευαγγελίου (Λκ. 24,12-35), υπογράμμισε την θλίψη των μαθητών μετά τα γεγονότα του Πάθους και της Σταυρώσεως και τόνισε ότι ο Χριστός αναπτέρωσε το ηθικό τους και τους διαφώτισε ερμηνεύοντας τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης για το πρόσωπό Του. Στην συνέχεια ο ομιλητής στάθηκε σε συγκεκριμένα σημεία της διηγήσεως συμπεραίνοντας ότι ζητούμενα από εμάς είναι η έμπρακτη εφαρμογή του θελήματος του Θεού πρώτα και μετά η διδασκαλία του, η θεοσέβεια και όχι η ανθρωπαρέσκεια, ο σεβασμός και όχι η απαξίωση των θεσμών της ιερωσύνης αλλά και της κοσμικής εξουσίας ακόμη, η καλλιέργεια της αρετής της φιλοξενίας ως προξένου ευλογίας και η ευχαριστία προς τον Θεό για τα υλικά αγαθά που μας χαρίζει, όπως η καθημερινή μας διατροφή. Εξήρε τέλος την αξία του εκκλησιασμού και ιδιαίτερα της Θείας Ευχαριστίας ως μέσου ενώσεώς μας με τον Χριστό και τόνισε πως ο Χριστός δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει εφόσον Τον εκζητούμε σαν τους μαθητές στην πορεία τους προς Εμμαούς και επιμένουμε να μείνει κοντά μας, όπως εκείνοι έλεγαν: «μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν…».

Και θα μας δώσει την χαρά να μετέχουμε σε Αυτόν «ἐκτυπώτερον… ἐν τῇ ἀνεσπέρῳ ἡμέρᾳ τῆς Βασιλείας» Του.
Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ απηύθυνε πατρικές συμβουλές και ευχές σε όλους τους παρισταμένους κληρικούς για τις σεπτές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και της Διακαινησίμου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.