Εκοιμήθη ο πατήρ Λάζαρος από την επαρχία Κολουέζι του Κονγκό σε ηλικία 79 ετών την 9η προς 10η Μαρτίου 2021. Ο πατέρας Λάζαρος ήταν ένας από τους Ιερείς της Ιεράς Επισκοπής Κατάνγκας του νοτίου Κογκό. Απλούστατος και πολύ χαριτωμένος, ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινότητα του Κολουέζι όπου διακονούσε. Στην κηδεία του παραβρέθηκε πλήθος κόσμου.

Η κηδεία του π Λάζαρου έγινε 11 Μαρτίου 2021.

Πως έγινα Ορθόδοξος

Ένας από τους Ιερείς της Ιεράς Επισκοπής Κατάνγκας του νοτίου Κογκό, ο π. Λάζα­ρος, είναι απλούστατος και πολύ χαριτωμένος.

Ή ζωή του είναι γεμάτη από θαυμαστά περιστατικά. Το φθινόπωρο του 2012 τον ρώτησα και πάλι να μου διηγηθεί πώς έγινε Ορθόδοξος.

Ιδού τί μου είπε:

«Γεννήθηκα σε ένα χωριό, 700 χιλιόμετρα μακριά από το Κολουέζι.

Ήμουν από μικρός ορφανός και μεγάλωσα σαν οικιακός βοηθός στο σπίτι ενός Βέλγου. Φεύγοντας από εκεί ακολούθησα την εκκλησία των Μεθοδιστων. Ο πάστορας τους μετά από έξι μήνες κατήχηση, όρισε την ημέρα της βαπτίσεώς μας σ’ ένα ποτάμι.

Η ψυχή μου αντιδρούσε και δεν πήγα.

Μ’ έδιωξε ο πάστορας και πήγα σε μία ομάδα των Πεντηκοστιανών. Τα ίδια και εκεί. Μας κάλεσε ο πάστορας για να βαπτιστούμε στο ποτάμι και πάλι αντιδρούσε η ψυχή μου και δεν πήγα.

Ένα απόγευμα ήμουν στην πόρτα της εκκλησίας αυτής της ομάδος και προχωρούσα για να μπω μέσα. Ξαφνικά ένας άνδρας μ’ έπιασε από τον σβέρκο και με τραβούσε προς τα έξω φωνάξοντάς μου:

Όσκαρ (το όνομά μου πριν βαπτιστώ), ο Θεός σε αγαπά και θέλει να σε σώσει. Μία είναι μόνο η δική Του Εκκλησία και λέγεται Ορθόδοξη. Σ’ αύτη να πας για να σωθείς. Βρίσκεται κοντά στο ταχυδρομείο του Κολουέζι.

Ήθελα να στρέψω τα μάτια μου και να δώ ποιος είναι αυτός που μου ομιλεί άλλα δεν μπο­ρούσα . Αντί όμως να πάω στην Ορθόδοξη Εκκλησία, πήγα στη Ρωμαιοκαθολική που είναι στην ίδια οδό και πλατεία Μαριάπολις.

Όταν είχα φθάσει στην πόρτα, ιδού και πάλι ο άγνω­στος αυτός αυστηρός άνδρας. μου λέει πάλι:

Τί σου είπα, όχι σ’ αυτήν, αλλά σε 500 μέτρα παρα­κάτω. Η Ορθόδοξη Εκκλησία λέγεται του Αγίου Γεωργίου, στην άλλη πλατεία του ταχυδρο­μείου!

Και αμέσως εξαφανίσθηκε.

Εγώ, είχα μαζί μου κι ένα φίλο μου. Μπήκαμε στην Εκκλησία του Χριστού μας και η καρδιά μου σκιρτούσε από χαρά. Αισθανόμουν σαν να πετούσα.

Εκεί γνώρισα τον π. Κοσμά και μετά από τρία χρόνια κατη­χήσεων, βαπτίσθηκα.

Τί αισθάνθηκες όταν βαπτίσθηκες, πάτερ;

«Είδα με τα μάτια μου, μετά τη βάπτισή μας. (Ήμασταν 350 άτομα, ημέρα των Θεοφανείων του 1984) να φτερουγίζει και να κάθεται πάνω από τα κεφάλια μας ένα περιστέρι…».

Προφανώς ήταν το Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς. Είναι πάρα πολλά παρό­μοια περιστατικά στην Αφρι­κή, από τα οποία διδασκόμεθα μέσα από αυτή την απλότητα και ειλικρίνεια των ανθρώ­πων για τη μοναδικότητα της Ορθοδοξίας μας, ως προς το σπουδαιότατο θέμα της σωτη­ρίας μας. Οι έχοντες καλή προαίρεση θα δυναμώσουν πνευματικά και θ’ άγωνισθούν χωρίς ενδοι­ασμούς για τη σωτηρία τους. Όσοι είναι κακοπροαίρετοι αντιθέτως, δεν θα ωφεληθούν σε τίποτε. Στερούνται του Θεί­ου φωτισμού και της καθαρότητας του νου τους και είναι αδύνατο να πιστέψουν αφού δεν έχουν αγιοπνευματικές εμπειρίες.

Μοναχός Δαμασκηνός Γρηγοριάτης

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.