Μεγάλη Πέμπτη. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη τη χώρα, σε κάθε ορθόδοξη εκκλησία. Η Μεγάλη Πέμπτη, η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά καθ’ όλη την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ η Εκκλησία θα μάς συγκλονίσει παρουσιάζοντάς μας τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Το Εκκλησία Online από το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης μέχρι το μεσσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης σταδιακά θα δημοσιεύσει και τα Δώδεκα Ευαγγέλια των Αγίων Παθών στο πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση.

Η συγκεκριμένη σελίδα θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με νέες αναρτήσεις Ευαγγελίων.

μεγαλη πεμπτη

Μεγάλη Πέμπτη

 

Μεγάλη Πέμπτη Εσπέρας

 1. Ευαγγέλιο Πρώτο, Μεγάλη Πέμπτη – Η πρόρρηση της άρνησης του Πέτρου.
 2. Ευαγγέλιο Δεύτερο, Μεγάλη Πέμπτη – Η προδοσία και η σύλληψη του Ιησού.
 3. Ευαγγέλιο Τρίτο, Μεγάλη Πέμπτη – Η άρνηση και η μετάνοια του Πέτρου.
 4. Ευαγγέλιο Τέταρτο, Μεγάλη Πέμπτη – Ο Ιησούς καταδικάζεται σε θάνατο.
 5. Ευαγγέλιο Πέμπτο, Μεγάλη Πέμπτη – Το φοβερό τέλος του Ιούδα.
 6. Ευαγγέλιο Έκτο, Μεγάλη Πέμπτη – Οι στρατιώτες εμπαίζουν τον Ιησού.
 7. Ευαγγέλιο Έβδομο, Μεγάλη Πέμπτη – Η Σταύρωση του Ιησού.
 8. Ευαγγέλιο Όγδοο, Μεγάλη Πέμπτη – Ο θάνατος του Ιησού.
 9. Ευαγγέλιο Ένατο, Μεγάλη Πέμπτη – Η Σταύρωση και ο θάνατος του Ιησού.
 10. Ευαγγέλιο Δέκατο, Μεγάλη Πέμπτη – Η Αποκαθήλωση και η ταφή του Ιησού.
 11. Ευαγγέλιο Ενδέκατο, Μεγάλη Πέμπτη – Η ταφή του Ιησού.
 12. Ευαγγέλιο Δωδέκατο, Μεγάλη Πέμπτη – Η σφράγιση του τάφου.

 

Μεγάλη Παρασκευή

 

Μεγάλη Παρασκευή Εσπερινός

 

Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου. Εν περιλήψει τα 12 Ευαγγέλια: Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του… «Αγαπάτε Αλλήλους». Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν;». Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα. Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και Σταύρωσή του με δύο ληστές. Ο Ιησούς αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Μεταμέλεια του ενός ληστή, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, περίπου στις 9 το βράδυ, σε όλες τις εκκλησίες της χώρας θα σβήσουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών θα κινηθεί με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών. Το Θείο πάθος σχεδόν κορυφώνεται.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.