Το Ευαγγέλιο της Παρασκευής 12 Μαρτίου 2021. Παρασκευή της Τυρινής. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Θεοφάνης ο Ομολογητής της Συγριανής. Ο Όσιος Γρηγόριος ο Α' Διάλογος και Πάπας Ρώμης. Ο Δίκαιος Φινεές. Ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος ο Ευλαβής. Ο Προφήτης Ααρών. Δεν τελείται Θεία Λειτουργία.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Σήμερον όπως και την περασμένη Τετάρτη σύμφωνα με αρχαίο έθος της Εκκλησίας δεν τελείται Θεία Λειτουργία.

Κατ’ έθος επικράτησαν εις άπασαν την Ορθόδοξον Εκκλησία, την Τετάρτη και την Παρασκευή της Τυρινής εβδομάδας ούτε τελεία Θεία Λειτουργία ούτε προηγιασμένη τελείται, εκτός αν τύχει στις ημέρες αυτές μνήμη εορταζόμενων Αγίων οπότε καταλιμπάνεται η ακολουθία του Τριωδίου και ψάλλεται μόνο για τον Άγιο. Τελείται δε η Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου.

Σήμερα δεν τελείται Θεία Λειτουργία. Στον Όρθρο της ημέρας η Θ’ ωδή των κανόνων του Τριωδίου είναι συνήθως ελλιπής. Υπάρχει δε πλήρεις μόνο η στη νέα έκδοση του Τριωδίου (έκδοση Αθήνα 2014) υπό της Αποστολικής Διακονίας επιμέλεια του αοιδίμου Ιερέως Κωνσταντίνου Παπαγιάννη.

Διαβάστε επίσης για την περιτομή του Ιησού Χριστού: Γιατί τη Δέχθηκε; Τι Συμβολίζει για εμάς Σήμερα;

Όρθρος

Κανόνες: Η α’ και γ’ Ωδή του α’ Κανόνος της Παρακλητικής του βαρέος ήχου μετά του Ειρμού αυτής, του Μηναίου άνευ του Ειρμού και τού Τριωδίου άνευ του Ειρμού.

Ειρμός γ’ Ωδής: Εκ του Τριωδίου· «Οὐρανίας ἁψῖδος…»

Μεσῴδιον Κάθισμα: Τού Οσίου εκ του Μηναίου· «Ἐξασκήσας ὁσίως…», μετά του Σταυροθεοτοκίου αυτού· «Τόν Ἀμνόν καί Ποιμένα…».
Η δ’ Ωδή του α΄ Κανόνος της Παρακλητικής μετά του Ειρμού αυτής, του Μηναίου άνευ του Ερμού και του Τριωδίου άνευ τού Ειρμού.
Ή ε’ Ωδή του Τριωδίου μετά του Ειρμού αυτής και των δύο Τριωδίων του Τριωδίου άνευ του Ειρμού.
Η ς’ Ωδή του α’ του Κανόνος τής Παρακλητικής μετά του Ειρμού αυτής, του Μηναίου άνευ του Ειρμού και του Τριωδίου άνευ του Ειρμού.

12 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Θεοφάνους του Ομολογητού και του Δικαίου Φινεέ. Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για τον βίο και την εορτή του Οσίου Θεοφάνους του Ομολογητού.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο του Αγίου Φινεές του Δικαίου, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Ιωάννης Δέλλιος

Σήμερα αναγινώσκεται ο 8ος Ψαλμός ενώ την Τετάρτη ήταν ο 1ος.