Τα σημαντικότερα γεγονότα Σαν σήμερα Σάββατο 23 Μαρτίου 2024. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Το Δια Κολλύβων Θαύμα. O Άγιος Νίκων ο Ιερομάρτυρας. O Άγιος Λουκάς ο Ανδριανουπολίτης. Ο Όσιος Νίκων της Λαύρας του Κιέβου. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Νίκων, Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Τεό, Θοδωράκης, Θώδης, Θώδος, Δώρης, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα. Α Εβδομάδα Νηστειών. Ψυχοσάββατο Αγίων Θεοδώρων.
Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.
Γεγονότα Σαν Σήμερα 23 Μαρτίου
- 1821: Η απελευθέρωση της Καλαμάτας. Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα η Μεσσηνιακή Σύγκλητος εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τον ξεσηκωμό του γένους των Ελλήνων. Η απελευθέρωση της Καλαμάτας ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821. Μετά από τέχνασμα των Ελλήνων επαναστατών, οι Τούρκοι τους παρέδωσαν την πόλη χωρίς να προβάλλουν αντίσταση. Από το απόγευμα της 22 Μαρτίου έως τα χαράματα της επόμενης ημέρας, πήραν θέσεις στα υψώματα γύρω από την Καλαμάτα, 2.000 ένοπλοι της «Δυτικής Σπάρτης». Αυτοί είχαν αρχηγούς τον Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο. Την 23η Μαρτίου κατέφθασε στην Καλαμάτα ο Δημήτριος Παπατσώνης με σώμα άνω των χιλίων Μεσσήνιων αγωνιστών, ανάμεσα στους οποίους και οι σπουδαίοι οπλαρχηγοί Μήτρος Πέτροβας και Παναγιώτης Κεφαλάς, όπου ενώθηκε με τους Μανιάτες του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και των σωμάτων του Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά και Νικηταρά, συμπληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης. Τότε μόνο ο διοικητής Αρναούτογλου κατάλαβε την παγίδα αλλά, αποκλεισμένος καθώς ήταν, δεν μπορούσε πια να διαφύγει προς την Τριπολιτσά . Αποφάσισε τότε να συγκεντρωθούν οι Τούρκοι στα σπίτια της πόλης που προσφέρονταν για άμυνα. Ωστόσο, με την είσοδο των επαναστατών στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης συμβούλευσε τον Αρναούτογλου να εγκαταλείψει τις σκέψεις για αντίσταση, αφού αυτή θα ήταν μάταιη, και να παραδοθεί. Έτσι την ίδια ημέρα ο Τούρκος διοικητής παρέδωσε με έγγραφη συμφωνία την πόλη και τον οπλισμό της φρουράς της. Το μεσημέρι, 24 ιερείς και ιερομόναχοι ευλόγησαν, μετά από συγκινητική δοξολογία, τις ελληνικές σημαίες και όρκισαν τους επαναστάτες. Η τελετή αυτή έλαβε χώρα στις όχθες του Νέδωνα, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, ενώ ακούγονταν οι καμπάνες και οι θριαμβευτικές κραυγές των Ελλήνων. Για τη δοξολογία, είχαν συρρεύσσει χιλιάδες κόσμου κάθε ηλικίας – οπλισμένων, αμάχων, γυναικών και παιδιών. Περί το μεσημέρι ήλθαν και οι πολεμικοί αρχηγοί με τις σημαίες τους. Εκεί, κοντά στον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων, συγκεντρώθηκαν 24 ιερείς και ιερομόναχοι φέροντες τα ιερατικά άμφια και τις άγιες εικόνες, ευλόγησαν τις επαναστατικές σημαίας και ανέπεμψαν δεήσεις υπέρ του αγώνα. Ο Πετρόμπεης, έδωσε όρκο ότι θα αγωνισθεί μέχρις εσχάτων για την ελευθερία της πατρίδας. Ορκίστηκαν και όλοι οι πολεμιστές, σηκώνοντας το χέρι.
- 1821: Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που ξεσήκωσε τη Μολδοβλαχία.
- 1839: Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Πάντως, η εφημερίδα της εποχής «Boston Morning Post» γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct). Μάλλον έχει δίκιο, αφού το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στο νέο κόσμο για τους Έλληνες.
- 1919: Μπενίτο Μουσολίνι. O σοσιαλιστής (μέχρι τότε) Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στο Μιλάνο φασιστικό κίνημα με την επωνυμία «I Fasci Italiani del Combattimento» (Ιταλικές Μαχητικές Δέσμες). Συνοδοιπόροι του, οι συνδικαλιστές ηγέτες Αγκοστίνο Λαντσίλο και Μικέλε Μπιάνκι.
- 1992: Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Η Ελληνική Αστυνομία «ακουμπά» τη «17 Νοέμβρη», αλλά τελικά τη χάνει.
Γεννήσεις Σαν Σήμερα 23 Μαρτίου
- 1869: Καλούστε Γκιουλμπεκιάν. Καλούστε Γκιουλμπεκιάν, Αρμένιος επιχειρηματίας στο χώρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας και φιλάνθρωπος, γνωστός και ως «Κύριος 5%», επειδή κρατούσε πάντα το 5% των μετοχών στις εταιρείες που συμμετείχε. (Θάνατος 20 Ιουλίου 1955)
- 1915: Βασίλι Ζάιτσεφ. Βασίλι Ζάιτσεφ, Ρώσος στρατιωτικός, ίσως ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής. (Θάνατος 15 Δεκεμβρίου 1991)
- 1937: Ρόμπερτ Γκάλο. Ρόμπερτ Γκάλο, Αμερικανός ιατρικός ερευνητής, που ανακάλυψε μαζί με τον Λικ Μοντανιέ το 1984 τον ιό HIV, υπεύθυνο για το AIDS.
Θάνατοι Σαν Σήμερα 23 Μαρτίου
- 1842: Μαρί Ανρί Μπέιλ. Μαρί Ανρί Μπέιλ, γνωστότερος ως Σταντάλ, Γάλλος συγγραφέας. («Το μαύρο και το κόκκινο», «Το μοναστήρι της Πάρμας») (Γέννηση 23 Ιανουαρίου 1783)
- 1992: Φρίντριχ Χάγεκ. Φρίντριχ Χάγεκ, Αυστριακός οικονομολόγος και φιλόσοφος, από τους γκουρού του νεοφιλευθερισμού, βραβευμένος με Νόμπελ το 1974. (Γέννηση 8 Μαΐου 1899)
- 2001: Ντέιβιντ ΜακΤάγκαρτ. Ντέιβιντ ΜακΤάγκαρτ, Καναδός ακτιβιστής, ιδρυτής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace. (Γέννηση 24 Ιουνίου 1932)
Διαβάστε επίσης και δείτε σε βίντεο την ευχή του Αγίου Παρθενίου κατά του καρκίνου.
Ποιοι Γιορτάζουν Σήμερα 23 Μαρτίου
- Νίκων.
- Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Τεό, Θοδωράκης, Θώδης, Θώδος, Δώρης, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα.
Εορτολόγιο 23 Μαρτίου
- Η Ανάμνηση του δια Κολλύβων Θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος (Πολιούχος Ορεστιάδας, Θεόκτιστου Αρκαδίας).
- O Άγιος Νίκων ο Ιερομάρτυρας και oi συν αυτώ 199 μαθητές του.
- O Άγιος Λουκάς ο Ανδριανουπολίτης.
- Ο Όσιος Νίκων ο καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.
Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, τα μαρτύρια και το Απολυτίκιο του Αγίου Λουκά του Ανδριανουπολίτη.
Διαβάστε επίσης την γιορτή σήμερα 23 Μαρτίου: Άγιος Νίκων ο Ιερομάρτυρας.
Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.





































