Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Θερινός. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Άγιος Γλυκέριος ο γεωργός. Ο Άγιος Γεώργιος ο Κύπριος ο Νεομάρτυρας. Οι Άγιοι Δονάτος και Θερινός οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος και Μεγαλομάρτυρας (Μετατίθεται Δευτέρα της Διακαινησίμου). Εβδομάδα προ των Βαΐων. Βουβή ή Κουφή Εβδομάδα.

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρα, εφέτος μεταφέρεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, 6 Μαΐου 2024.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Θερινός.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Αγίου Γεωργίου – Πότε γιορτάζει

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Αποτελεί άλλωστε και μια μέρα που γιορτάζουν σχεδόν όλες οι οικογένειες, αφού το όνομα Γιώργος είναι το πιο συνηθισμένο μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Την τελευταία φορά που η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μετατέθηκε για μετά την 23η Απρίλη ήταν το 2022.

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος: Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η μεγάλη γιορτή του Αγίου Γεωργίου επηρεάζεται από τη Σαρακοστή και την ημέρα που προκύπτει κάθε χρόνο το Πάσχα.

Διαβάστε σχετικά με την εορτή του Αγίου Γεωργίου και πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024.

Άγιος Γλυκέριος ο Μάρτυρας

Ο Άγιος Γλυκέριος ο Μάρτυρας αναφέρεται στο Συναξάρι του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου. Όταν ο Άγιος Γεώργιος ήταν κλεισμένος στη φυλακή, η φήμη των θαυμάτων του είχε φθάσει σε όλη την πόλη και τα περίχωρα.

Έτσι πλήθος κόσμου κάθε νύχτα γέμιζε τη φυλακή, δίδοντας μεγάλα δώρα στους δεσμοφύλακες για να δει τον Άγιο και να λάβει πνεύμα δυνάμεως, πνεύμα χαράς, πνεύμα πίστεως και αγάπης. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο πτωχός Γλυκέριος. Είχε στην κατοχή του ένα μόνο βόδι, το οποίο ψόφησε την ώρα που όργωνε το χωράφι του.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Γλυκερίου.

Άγιος Γεώργιος ο Κύπριος

Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας καταγόταν από την Κύπρο. Αφού αναχώρησε από την πατρίδα του έφθασε στην Πτολεμαΐδα της Παλαιστίνης, όπου υπηρετούσε κοντά σε κάποιο ευρωπαίο πρόξενο. Εκεί, προσφέροντας τις υπηρεσίες του προς τον αφέντη του, επισκεπτόταν συχνά το σπίτι μιας φτωχής μωαμεθανής, η οποία είχε μια νεαρή θυγατέρα και αγόραζε αυγά.

Κάποιες τουρκάλες γειτόνισσες, επειδή ο Γεώργιος δεν αγόραζε αυγά από αυτές, τον συκοφάντησαν ότι είχε αθέμιτες σχέσεις με τη νεαρή μωαμεθανή και με κραυγές συγκέντρωσαν μπροστά στο σπίτι της μωαμεθανής τον τουρκικό όχλο. Ο Γεώργιος, διαμαρτυρόμενος για την προσαπτόμενη ψευδή κατηγορία, οδηγήθηκε βίαια στον ιεροδικαστή.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα.

Σαν Σήμερα

1821: Η Μάχη της Αλαμάνας. Η Μάχη της Αλαμάνας. Οι Ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.

2010: Το διάγγελμα Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 23 Απριλίου.

Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία Ζωντανά από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Κέρκυρας της Τρίτης 23 Απριλίου 2024 07.50 το πρωί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.