Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024. Ποια ονόματα γιορτάζουν: Μηνάς, Μηναίς, Μήνα, Μίνος, Μίνως, Μίνα, Βικέντιος, Βικέντης, Βικεντία, Βικτωρία, Βικτορία, Βικτόρια, Βιτωρία, Βίκτωρ, Βίκτωρας, Βίκτορας, Δράκων, Δράκοντας, Δράκος, Δρακούλης, Δρακούλα. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Άγιος Μηνάς «ο εν τω Κοτυαείω» ο Μεγαλομάρτυρας (Πολιούχος της Καστοριάς, Ηρακλείου Κρήτης και Σαλαμίνας). Ο Άγιος Βίκτωρ ο Μεγαλομάρτυρας. Ο Άγιος Βικέντιος ο Διάκονος και Ιερομάρτυρας. Ο Όσιος Θεόδωρος ο Ομολογητής και ηγούμενος Μονής Στουδίου. Ο Άγιος Δράκωνας ο Ομολογητής και Μάρτυρας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Μηνάς, Μηναίς, Μήνα.
  • Μίνος, Μίνως, Μίνα.
  • Βικέντιος, Βικέντης, Βικεντία.
  • Βικτωρία, Βικτορία, Βικτόρια, Βιτωρία, Βίκτωρ, Βίκτωρας, Βίκτορας.
  • Δράκων, Δράκοντας, Δράκος, Δρακούλης, Δρακούλα.

Ορθόδοξος Συναξαριστής Σήμερα

Άγιος Βίκτωρ και Βικέντιος

Ο Άγιος Βίκτωρ ανήκει στο μαρτυρικό χορό, που με το αίμα του πότισε το ζωηφόρο δένδρο της χριστιανικής πίστης τον δεύτερο αιώνα μετά Χριστόν, όταν βασιλιάς ήταν ο Αντωνίνος (160 μ.Χ.). Οι υπηρεσίες του υπέρ του Ευαγγελίου, είχαν σαν στάδιο την Ιταλία. Εκεί ο Βίκτωρ έτρεχε σε διάφορες πόλεις και έσπερνε το λόγο της σωτηρίας. Συλλαμβάνεται γι’ αυτό και εκβιάζεται να προσφέρει θυσία στα είδωλα. Επειδή όμως δεν λύγισε, του έβγαλαν τα μάτια και τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω.

Έτσι παρέδωσε τη γενναία και άγια ψυχή του. Βληθεὶς ὁ Βικέντιος ἐν φρουρᾷ φέρει. Λυθεὶς δὲ φρουρᾶς σαρκικῆς ἄνω τρέχει. Ο Άγιος Βικέντιος γεννήθηκε στην Ουέσκα της Ισπανίας και από νεαρή ηλικία αφιερώθηκε στα γράμματα. Ψυχή φλεγόμενη από τη θεία φλόγα προσεκολλήθει, από τα εφηβικά του χρόνια, στον επίσκοπο της Σαραγόσης, Ουαλέριο. Ο Ουαλέριος εκτιμώντας την αγνότητα, τη σύνεση και τον ευσεβή ζήλο του Βικέντιου τον χειροτόνησε διάκονο στην Αυγουστόπολη.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή των Αγίων Βίκτωρος και Βικεντίου των Μαρτύρων.

Άγιος Δράκωνας ο Ομολογητής

Ο Άγιος Δράκωνας έζησε επί Δεκίου, ηγεμόνα Νικαίας, και καταγόταν από το χωριό Αραύρακα. Ο Δέκιος ήταν σκληρότατος διώκτης των χριστιανών. Τον Ιανουάριο του 250 μ.Χ., ο Δέκιος εξέδωσε ένα διάταγμα για την καταστολή του Χριστιανισμού. Το διάταγμα ήταν αρκετά σαφές:

«Όλοι οι κάτοικοι της αυτοκρατορίας πρέπει να θυσιάσουν πριν από τους δικαστικούς της κοινότητάς τους “για την ασφάλεια της αυτοκρατορίας” μία συγκεκριμένη ημέρα. Όταν θυσιάσουν, θα λάβουν πιστοποιητικό, που καταγράφει το γεγονός ότι έχουν συμμορφωθεί με την εντολή!». Οι χριστιανοί πιστοί που αρνούνταν να θυσιάσουν παγανιστικά στα είδωλα τιμωρούνταν με σκληρά βασανιστήρια και εκτελέσεις. Το αντι-χριστιανικό αίσθημα οδήγησε σε πογκρόμ εναντίον των χριστιανών σε Καρχηδόνα και Αλεξάνδρεια.

Διαβάστε αναλυτικά για τον βίο και την εορτή του Αγίου Δράκωνα του Μάρτυρα.

Άγιος Μηνάς

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Ωστόσο, το ειδωλολατρικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε, δεν κατάφερε να σκληρύνει την καρδιά του η οποία, όταν ήλθε η στιγμή, σκίρτησε ακούγοντας την φωνή του «ἐτάζοντος καρδίας καὶ νεφρούς» Θεού και έτσι ο, έφηβος ακόμη, Μηνάς έγινε χριστιανός. Μεγαλώνοντας, επέλεξε να σταδιοδρομήσει στον Ρωμαϊκό στρατό, στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών, υπό την διοίκηση του Αργυρίσκου.

Η έδρα της μονάδας του ήταν στο Κοτυάειον της Μικράς Ασίας. Εκεί ο Μηνάς διακρίθηκε και για την φρόνησή του αλλά και για το ανδρείο του φρόνημα και γι’ αυτό έχαιρε εκτιμήσεως στο κύκλο των στρατιωτικών. Δυστυχώς όμως, τρεις αιώνες μετά την έλευση του Χριστού και ο παλαιός κόσμος ακόμη δεν ήθελε να δεχθεί το λυτρωτικό μήνυμα της Αναστάσεως, παραμένοντας αυτάρεσκα, εγωιστικά και αυτοκαταστροφικά προσκολλημένος στη φθορά και το σκοτάδι. Οι αυτοκράτορες της Ρώμης άρχισαν και πάλι «πρὸς κέντρα λακτίζειν» .

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την γιορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά.

Σαν Σήμερα

1918: Οι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή. Λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1942: Η τουρκική Βουλή ψηφίζει νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία (Varlik vergisi). Ο νόμος αυτός, όργανο φυλετικού διωγμού, στρέφεται κυρίως εναντίον των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα γεγονότα τις γεννήσεις και τους θανάτους σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Μηνά του Μεγαλομάρτυρα, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024 07.30 το πρωί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.