Το Εορτολόγιο της Τρίτης 8 Νοεμβρίου 2022. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Η Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Ο Άγιος Φιλάρετος ο Μητροπολίτης Νέας Υόρκης και Ανατολικής Αμερικής.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Eις τον Aρχάγγελον Mιχαήλ. Ἐβουλόμην σοι, Μιχαήλ, ᾄσμα πρέπον. ᾎσαι πρεπόντως, ἀλλ’ ἄϋλον, οὐκ ἔχω. Eις τον Aρχάγγελον Γαβριήλ. Oρών Γαβριήλ Άγγελον χαράς μέγαν, Σε μάλα χαίρω και πτερούμαι σω πόθω. Ὀγδόη οὐρανίης κυδαίνει τάξιος Ἀρχούς.

Η ορθόδοξη εκκλησία τιμούσε πάντοτε τους αγγέλους. H Εκκλησία μας όρισε τη γιορτή της Συνάξεως των Αρχαγγέλων την 8η Νοεμβρίου.

Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή (οι άγγελοι είναι αόρατα αγαθά πνεύματα κοντά στο, Θεό) σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση.

Τη σχέση, τώρα, που έχουν οι άγγελοι με το Θεό και τους ανθρώπους, καθώς και την αποστολή τους, βλέπουμε επίσης μέσα στην Αγία Γραφή. Και ιδιαίτερα, στους Ψαλμούς 33, στίχ. 8 και 90, στίχ. 10-12, στη δε Καινή Διαθήκη, Ματθ. ιη’ στίχ. 10, καθώς επίσης και στην προς Εβραίους επιστολή, κεφ. α’ στίχ. 14, όπου ο συγγραφέας αναφωνεί: «οὐχὶ πάντες εἰσὶ λειτουργικὰ πνεύματα εἰς διακονίαν ἀποστελλόμενα διὰ τοὺς μέλλοντας κληρονομεῖν σωτηρίαν;».

Δηλαδή, δεν είναι όλοι οι άγγελοι πνεύματα υπηρετικά, τα όποια ενεργούν όχι από δική τους πρωτοβουλία, αλλά αποστέλλονται από το Θεό για να υπηρετήσουν εκείνους που μέλλουν να κληρονομήσουν την αιώνια ζωή;

Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τον Μιχαήλ συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη. π.χ. όταν ο Αβραάμ μέλλει να θυσιάσει τον Ισαάκ, στον Ιησού του Ναυή, στον Ηλία, στον Λώτ, για να τον σώσει όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Γόμορα, στον Πατριάρχη Ιακώβ, στον μάντη Βαρλαάμ και άλλου.

Επίσης ο Μιχαήλ, ήταν αυτός που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Τον Γαβριήλ συναντάμε στην Καινή Διαθήκη, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άλλου.

Στην μνήμη, λοιπόν, των αποστολών και του έργου πού επιτελούν οι άγγελοι, η Εκκλησία μας όρισε τη γιορτή της 8ης Νοεμβρίου.

Γνωρίζετε πόσοι είναι οι Άγγελοι και ποια είναι η διάταξη των Αγγελικών Δυνάμεων;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

 • Άγγελος, Αγγελική, Άντζελα, Άντζυ, Αγγέλα, Αγγελίνα, Αγγέλλω, Αγγελικούλα, Κούλα, Γκέλυ, Ατζέλικα, Αγγελής, Αγγελέτος.
 • Γαβριήλ, Γαβρίλος, Γαβρίλης, Γαβριέλα, Γαβριηλία, Γαβρίλα, Γαβριηλίτσα, Γαβριλίτσα, Αραβέλα.
 • Μιχαήλ, Μισέλ, Μιχάλης, Μιχαλός, Μιχελής, Μιχαλιός, Μιχαλάκης, Μίχος, Μιχαέλα, Μιχαηλός, Μιχαέλλα, Μιχαήλα, Μιχαηλία, Μηχαηλία, Μιχαλία, Μιχαλίτσα.
 • Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα.
 • Ευστρατία.
 • Μεταξία, Μεταξάς, Μεταξένια, Μεταξούλα, Ταξούλα.
 • Ραφαέλα, Ραφαέλλα, Ραφαήλα, Ραφαηλία, Ραφαήλ, Ραφαήλος, Ραφαέλος.
 • Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα.
 • Στρατηγός, Στρατής, Στρατηγούλα, Στρατηγώ.
 • Ταξιάρχης, Ταξιαρχία, Ταξιαρχούλα, Ευταξία.
 • Ελεημονήτρια.
 • Πανορμίτης, Πανορμίτα.

8 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων και του Αγίου Φιλαρέτου του Μητροπολίτου Νέας Υόρκης και Ανατολικής Αμερικής.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ και των Αγγελικών Ταγμάτων.

 

Aπολυτίκιο Αγίων Αρχαγγέλων

Ήχος δ’.

Τῶν οὐρανίωv στρατιῶν Ἀρχιστράτηγοι, δυσωποῦμεv ὑμᾶς ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵvα ταῖς ὑμῶv δεήσεσι, τειχίσητε ἡμᾶς, σκέπῃ τῶν πτερύγωv, τῆς ἀΰλου ὑμῶν δόξης, φρουροῦvτες ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτεvῶς καὶ βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λυτρώσασθε ἡμᾶς, ὡς Ταξιάρχαι τῶν ἄνω Δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τρίτης 8 Νοεμβρίου 2022, κατά την γιορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων Αγγελικών Ταγμάτων και του Αγίου Φιλαρέτου του Μητροπολίτου Νέας Υόρκης, με το αλίμονο στις αμετανόητες πόλεις, την επιστροφή των εβδομήντα δύο και την αγαλλίαση του Ιησού.

Εἰς τὴν Σύναξιν τῶν ἐννέα Ταγμάτων, Σεραφίμ, Χερουβίμ, Θρόνων, Κυριοτήτων, Ἐξουσιῶν, Ἀρχῶν, Δυνάμεων, Ἀρχαγγέλων καὶ Ἀγγέλων. Ἐπάξιόν τι Ταγμάτων τῶν ἐννέα. Τὶς ἂν γόνος φθέγξαιτο μηνῶν ἐννέα;

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.