Το Εορτολόγιο της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Νικηφόρος ο Μάρτυρας. Ο Άγιος Μάρκελλος ο Επίσκοπος Σικελίας. Ο Άγιος Φιλάγριος ο Επίσκοπος Κύπρου. Ο Άγιος Παγκράτιος ο Επίσκοπος Ταυρομενίου. Ο Όσιος Ρωμανός ο Κίλικας και Θαυματουργός. Απόδοση της γιορτής της Υπαπαντής του Ιησού.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Λήθην βαθεῖαν εἶχε καὶ ζῶν τοῦ βίου, Ῥωμανὸς οὗτος, ὃς μετέστη τοῦ βίου.

Ο Όσιος Ρωμανός ο Θαυματουργός καταγόταν από την Κιλικία, και συγκεκριμένα από την πόλη Ρώσο (αρχαία πόλη της Συρίας στον Ισσικό κόλπο – Αλεξανδρέτας – που βρίσκεται κοντά στις Κιλικίες Πύλες). Ο πνευματικός του όμως αγώνας, έγινε στα μέρη της Αντιόχειας.

Εκεί, στους πρόποδες ενός βουνού έκτισε ένα μικρό κελί, που το χρησίμευε σαν μελετητήριο και συγχρόνως σαν ασκητήριο. Ήταν τύπος εγκρατής και στους τρόπους του απλός, γεμάτος ταπεινοφροσύνη και πραότητα.

Η φήμη της αγιότητας του και φρονήσεώς του έφερε προς αυτόν πλήθη, που του εκδήλωναν την εκτίμηση και τον σεβασμό τους. Αλλά εκείνος, σε καμιά στιγμή δεν αισθάνθηκε τον άνεμο της υπερηφάνειας. Δεν έβλεπε πόσο προόδευε, αλλά μόνο πόσο καθυστερούσε να προοδεύσει. Συχνά μάλιστα έλεγε τον λόγο του Ευαγγελίου, ότι, όποιος νομίζει ότι στέκεται πνευματικά, οφείλει να προσέχει μη πέσει.

Ο Θεός τον προίκισε και με το χάρισμα να θεραπεύει ασθένειες. Αλλά αυτός, για να είναι προσγειωμένος, έλεγε και πάλι το λόγο του Ευαγγελίου, ότι, το να κάνει κανείς θαύματα δεν είναι τίποτα. Το σπουδαίο είναι να εργάζεται την αρετή και τη δικαιοσύνη.

Μετά από τέτοια αληθινά αγία ζωή, ο Όσιος Ρωμανός, απεβίωσε ειρηνικά.

Διαβάστε επίσης και δείτε εικόνες από τον μαγευτικό βυζαντινό ιστορικό οικισμό της Οσδίνα ή Ουζντίνα στην Θεσπρωτία με τις «πέντε εκκλησίες».

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Μάρκελος.
  • Παγκράτιος, Παγκρατία.
  • Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα, Νίκη.

9 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικηφόρου του Μάρτυρα και του Οσίου Ρωμανού του Θαυματουργού.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο και το χάρισμα να θεραπεύει ασθένειες του Οσίου Ρωμανού του Κίλικα.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Νικηφόρου του Μάρτυρα, με το μάθημα από τη συκιά, την άγνωστη ημέρα και ώρα και την συνωμοσία για να σκοτώσουν τον Ιησού.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.