Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 4 Απριλίου 2025. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Όσιος Γεώργιος ο εν Μαλαιώ. Ο Όσιος Πλάτων ο Ηγούμενος της Μονής Στουδίου. Ο Όσιος Ζωσιμάς. Ο Άγιος Θεωνάς ο Κτήτορας της Ιερά Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Νικήτας ο Νέος Ιερομάρτυρας εν Σέρραις. Ε Εβδομάδα Νηστειών. Ε Χαιρετισμοί της Θεοτόκου - Ακάθιστος Ύμνος.
Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.
Πλάτων ἀρίστην εὖ μετεπλάσθη πλάσιν, Χριστῷ πλάσαντι συγκραθεὶς πλάσιν ξένην.
Ο Άγιος Πλάτων ήταν γνωστός για την αυστηρότητα της ζωής του και καθηγητής του ασκητισμού. Ο Πλάτων γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 732 μ.Χ. από γονείς ευγενείς και πλούσιους, του Στεργίου και της Ευφημίας. Στην αρχή ήταν βασιλικός Νοτάριος στ’ ανάκτορα, αλλά απαρνήθηκε την κοσμική ζωή και πήγε στον Όλυμπο (Μ. Ασίας), όπου έγινε μοναχός στη Μονή των Συμβόλων.
Κατόπιν επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη και παρέλαβε τους ανιψιούς του Θεόδωρο και Ιωσήφ (τον μετέπειτα μητροπολίτη Θεσσαλονίκης), καθώς και τα λοιπά μέλη της οικογενείας του και αποσύρθηκε στα μέρη της Προύσας, όπου σε ιδιόκτητο κτήμα του έκτισε τη λεγόμενη Μονή του Σακκουδίωνος, της οποίας έγινε και ηγούμενος.
Λόγω όμως ασθενείας του, παρέδωσε την ηγουμενία στον ανιψιό του Θεόδωρο. Αλλά οι βαρβαρικές επιδρομές, τον ανάγκασαν μαζί με το πνευματικό του ποίμνιο να επιστρέψει στη βασιλεύουσα, όταν του δόθηκε η Μονή Στουδίου, ερημωμένη τότε, για να την κατοικήσει, της οποίας μετά την ανακαίνιση έγινε ηγούμενος.
Ατυχώς, από την αυστηρότητα του χαρακτήρα του, ήλθε σε σύγκρουση με τον βασιλιά Κωνσταντίνο τον ΣΤ’, για τον γάμο του με τη Θεοδότη και εξορίστηκε.
Κατόπιν ανακλήθηκε και πήρε ενεργό μέρος κατά της εικονομαχίας και υπέστη μαζί με τους ανιψιούς του Θεόδωρο και Ιωσήφ, συνεχείς εξορίες και κακουχίες μέχρι πού πέθανε στις 4 Απριλίου του 814 μ.Χ..
Γνωρίζετε ποιος είναι ο εκατόνταρχος που σταύρωσε το Χριστό και γιατί έγινε άγιος;
Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα
- Θεώνη, Θεωνάς.
- Πλάτων, Πλατώνα, Πλάτωνας, Πλατωνία.
- Ζωσιμάς, Ζωσιμίνα.
4 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Γεωργίου του εν Μαλαιώ, του Οσίου Θεωνά του Κτήτορα της Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, του Οσίου Ζωσιμά και των τελευταίων Χαιρετισμών στην Παναγία με ολόκληρο τον Ακάθιστο Ύμνο.
Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Παρασκευής 4 Απριλίου 2025 19.00 το απόγευμα.
Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Παρασκευής 4 Απριλίου 2025, κατά την γιορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου, με τον Ακάθιστο Ύμνο.
Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.



































