Το Εορτολόγιο της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Αρτέμων ο Ιερομάρτυρας και πρεσβύτερος Λαοδικείας. Ο Άγιος Παρθένιος ο Γ ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Ο Όσιος Αρτέμων ο Επίσκοπος Σελευκείας της Πισιδίας. Δ Εβδομάδα Νηστειών. Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Yπεραγίας Θεοτόκου. Δ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ύμνος άπας ηττάται τω πλήθει των πολλών οικτιρμών σου.

Ο στίχος τον οποίο αναφέραμε θέλει να μας πεί, πως όποιον ύμνο και αν πούμε, όποια δοξολογία και αν της προσφέρουμε, δεν είναι τίποτε, δεν πιάνει τίποτε μπροστά στο μέγεθος της καλοσύνης της, στο πλήθος των πολλών οικτιρμών της και της ευσπλαχνίας της.

Ό,τι και να της πούμε, όσο και αν την υμνήσουμε είναι πολύ λίγο και μικρό μπροστά στην μεγαλοσύνη της. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να υμνήσουμε επάξια αυτήν, που δόξασε και τίμησε ο Θεός, με το να την κάνει μητέρα του Υιού του.

Μπορούμε να μετρήσουμε την άμμο, που βρίσκεται στο χείλος της θαλάσσης; Όχι. Μπορούμε να μετρήσουμε τα αστέρια ψηλά στον ουρανό; Όχι, ίλιγγος μας πιάνει. Μπορούμε να μετρήσουμε τις σταγόνες της βροχής;

Αδύνατον είναι. Ε, τόσους πολλούς ύμνους αν προσφέρουμε στην Παναγία, και πάλι δεν κάνουμε τίποτε. Δεν κάνουμε κάτι αντάξιό της. Δεν της προσφέρουμε κάτι ανάλογο απέναντι σ᾿ εκείνα που η Παναγία μας προσέφερε.

Τι έκανε για μας η Παναγία; Τα πάντα. Έφερε τον Θεό στη γη. Οδήγησε τους ανθρώπους στον ουρανό. Έφερε σ᾿ εμάς το μέγα έλεος, δηλαδή τον Χριστό. Έφερε τον σωτήρα του κόσμου. Άνοιξε τον παράδεισο. Μεσιτεύει και πρεσβεύει μέρα-νύχτα για μας.

Αν θα σωθούμε, θα σωθούμε εξ αιτίας της. Είναι λοιπόν τόσο μεγάλες και τόσο πολλές οι ευεργεσίες της προς την ανθρωπότητα, ώστε ό,τι και αν κάνουμε, δεν είναι αντάξιό της, άξιο όσων εκείνη έκανε. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε επάξια να την υμνήσουμε, έστω και αν ακόμη έχουμε στόμα αγγελικό.

Αυτό πάλι δεν σημαίνει, ότι εμείς δεν θα κάνουμε την προσπάθειά μας να υμνούμε και να τιμούμε την Κεχαριτωμένη, την ευλογημένη εν γυναιξί. Και μάλιστα, αφού δεν μπορούμε με λόγια, αφού αδυνατούμε με τους ύμνους, ας προσπαθήσουμε με την ζωή μας, με τα έργα και τις πράξεις μας.

Λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Τιμή αγίου, μίμησις αγίου. Τιμούμε τον άγιο σωστά, όταν μιμούμεθα την ζωή του. Με άλλα λόγια, θέλουμε να τιμήσουμε την Θεοτόκο; Να μιμούμεθα την ζωή της.

Στο πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου διαβάζουμε, ότι η Παναγία νήστευε, προσευχόταν,έκαμνε αγρυπνίες, γονυκλισίες και ελεημοσύνες και όχι μόνο αυτά. Ο άγιος Ανδρέας οΚρήτης λέει, ότι στο όρος των ελεών πήγαινε η Παναγία καθημερινώς και προσευχόταν. Στον τόπο εκείνο όπου προσευχόταν και έκαμνε τις μετάνοιές της οι πλάκες βαθούλωσαν. Έφαγε τις λίθινες πλάκες, τις έλιωσε με τα γόνατά της.

Τιμούμε λοιπόν την Παναγία, όταν μιμούμεθα την ευσπλαχνία της και την ασκητική της ζωή. Διά τούτο πρέπει και ημείς, αδελφοί μου, λέει ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, να τιμώμεν την Δέσποινά μας Θεοτόκο με νηστείες, προσευχή και καλά έργα.

Η Παρθένος ήταν πεντακάθαρη και στο σώμα και στην ψυχή από κάθε τι που μολύνει την σάρκα και το πνεύμα. Έτσι κι᾿ εμείς, αν θέλουμε να τιμήσουμε την αειπάρθενο, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε σοβαρά, για να μη μολύνουμε το σώμα και την ψυχή μας με αμαρτωλές ηδονές, το στόμα μας με λόγια ρυπαρά, την διάνοιά μας με ρυπαρούς λογισμούς, τα μάτια μας με πονηρά θεάματα κ.ο.κ.

Έλεγε πάλι ο άγιος Ανδρέας Κρήτης, ότι στο Ναό του Σολομώντος είχαν βάλει δίχτυα στις πόρτες και στα παράθυρα, για να μη μπαίνουν μέσα στο Ναό τα διάφορα έντομα. Έτσι κι᾿ εμείς πρέπει να προσέχουμε τις αισθήσεις μας, γιατί από αυτές μπαίνουν μέσα μας οιδιάφοροι πειρασμοί. Οι αισθήσεις μας γίνονται οι δίοδοι, οι πόρτες διά των οποίων μπαίνει μέσα μας η αμαρτία και μολύνει την καρδιά μας.

Να προσέχουμε την ζωή μας. Να είναι ένας διαρκής ύμνος ευχαριστίας και δοξολογίας και ποτέ να μη πληγώνουμε την Παναγία.

Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ζούσε ζωή αμαρτωλή. Στο διάστημα αυτό (διηγείται ο ίδιος), του φανερώθηκε η Παναγία και του είπε:

«Δεν μ᾿ αρέσει να βλέπω τα έργα σου. Μήπως τα δικά μας της αρέσουν; Βέβαια εμείς θέλουμε να λέμε, ότι είμαστε καθαροί, ότι δεν έχουμε αμαρτίες. Έτσι ξεγελούμε τον εαυτό μας και προσπαθούμε να κοιμήσουμε την ταραγμένη συνείδησή μας. Ας ρωτήσουμε όμως την Παναγία, τι γνώμη έχει για μας;».

Τα λόγια αυτά, συνεχίζει ο άγιος Σιλουανός, ράγησαν την ψυχή μου. Ω και να γνωρίζαμε πόσο λυπάται και στενοχωρείται η Παρθένος για εκείνους, που δεν μετανοούν! Αυτό το δοκίμασα από την πείρα μου.

Στο βιβλίο “αμαρτωλών σωτηρία” αναφέρεται ένα περιστατικό: Ένας στρατιώτης πήγαινε να προσκυνήσει την εικόνα της Θεοτόκου. Κάθε φορά που πήγαινε, έβλεπε την Παναγία καταπληγωμένη, μαχαιρωμένη, γεμάτη αίματα.

Κατάλαβε ότι έφταιγε ο ίδιος, γιατί απατούσε την γυναίκα του. Η μοιχεία του ήταν μαχαιριά, που πλήγωνε την ψυχή της. Ήρθε σε μετάνοια, εξομολογήθηκε και καθαρίσθηκε. Καθαρός πλέον προσκύνησε την εικόνα της. Οι πληγές και τα αίματα εξαφανίσθηκαν.

Πρέπει ακόμη να γνωρίζουμε, πως οι άγιοι δεν φοβούνται τα τελώνια. Όμως κατά την φοβερά ημέρα της κρίσεως και αυτοί θα τρέμουν. Μόνο η Παναγία έχει το θάρρος να ατενίζει κατά πρόσωπο τον Υιό της και Κριτή της οικουμένης. Μόνο αυτή θα ικετεύει για μας και αυτό για τελευταία φορά. Θα παρακαλεί με αγωνία και επιμονή, με πολύ πόνο.

Εκείνη την ημέρα θα γίνει η πιο μεγάλη «φιλονικεία», κατά την οποία θα νικήσει η Παναγία. Χάρις σ᾿ αυτήν την «φιλονικεία» πολλοί θα ελεηθούν. Γι αυτό ένας στίχος των χαιρετισμών λέει: Χαίρε, πολλών πταιόντων συγχώρησις.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ο κόσμος πίνει την αμαρτία σαν αναψυκτικό ποτό και δήθεν ευχαριστιέται. Κάτι που εξοργίζει και λυπεί τον Θεό. Εν τούτοις η οργή του δεν έχει ξεσπάσει ακόμη. Ο κόσμος μας δεν έχει καταστραφεί. Ζεί και ευημερεί χάρις στην Παναγία.

Έλεγε ο μακαριστός π. Κλεώπας, σπουδαίος Γέροντας στη Ρουμανία: Ο Θεός προ πολλού θα μας είχε καταστέψει εξ αιτίας των αμαρτιών μας. Όμως η μητέρα του ελέους δεν επιθυμεί την καταστροφή του κόσμου. Όπως με τα σπάργανα τύλιξε τον Ιησού Χριστό στην φάτνη, έτσι και τώρα «περιτυλίγει», συγκρατεί την οργή του, για να μη καταστραφούμε. Τέτοια παρρησία, τέτοια δύναμη έχει η Παναγία!

Λέει ο Χριστός στους αγίους:

Εσείς έχετε το δικαίωμα να παρακαλείτε.

Στην Παναγία λέει:

Εσύ μητέρα μου, έχεις το προνόμιο μόνο να ζητάς. Ο Χριστός δεν της χαλάει ποτέ το χατίρι. Η Παναγία αλλάζει ακόμη και τα σχέδια του Χριστού, όπως βλέπουμε στον γάμο της Κανά. Ηδέησή της είναι εντολή για τον Χριστό. Ίσχύεις όσα και βούλεσαι, λέει ένα τροπάριο θεομητορικό. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Γι’ αυτό επιμένει η Παναγία και λέει, να με επικαλείσθε, να με φωνάζετε κι᾿ εγώ θα τρέχω, θα έρχομαι να σας βοηθάω.

Αγαπητοί μου,

Αν πράγματι αγαπούμε την Παναγία, ας της δώσουμε χαρά. Ας κόψουμε για χατίρι της την αμαρτία. Ας μη αμαρτήσουμε ούτε εν λόγω, ούτε εν έργω, ούτε εν διανοία. Νάαφοσιωθούμε στο καλό, στην αρετή, όπως έκανε εκείνη. Αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο για να μη την λυπήσουμε, να σταματήσουμε την αμαρτία. Έτσι θα την τιμήσουμε.

Μη λησμονούμε πως η Παναγία έχει αδυναμία στους χαιρετισμούς. Εμφανίσθηκε σε μοναχούς του Αγίου Όρους και τους είπε, ότι αγαπά πολύ τους χαιρετισμούς. Όποιος τους λέει κάθε μέρα, θα τον προστατεύει. Αυτό ψάλλουμε με ένα τροπάριο του κανόνος:

Τους σούς υμνολόγους, Θεοτόκε… στεφάνων δόξης αξίωσον. Ας της προσφέρουμε ύμνους και δεήσεις. Να την επικαλούμεθα με εμπιστοσύνη και ελπίδα, για να μας στεφανώνει με την χάρη της και την βοήθειά της.

Αμήν.

Μάθετε τα μυστικά της ευχής «Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν με».

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Αρτέμων.

24 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αρτέμονος, τα Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και των Δ Χαιρετισμών της Παναγίας.

Δείτε σε βίντεο την ερμηνεία της Τέταρτης Στάσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023, κατά την γιορτή του Οσίου Αρτέμονος Σελευκείας και των Δ Χαιρετισμών στην Παναγία.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.