Το Εορτολόγιο της Κυριακής των Μυροφόρων 19 Μαΐου 2024. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιες Μυροφόρες Γυναίκες. Ο Άγιος Πατρίκιος ο Επίσκοπος Προύσας και οι συν αυτώ Μάρτυρες. Οι Άγιοι 13 Οσιομάρτυρες και Ομολογητές Μοναχοί της Μονής Καντάρας Κύπρου καέντες από τους λατινόδοξους Φράγγους. Ο Όσιος Μέμνων ο Θαυματουργός. Η Σύναξη του Αρχαγγέλου Ταξιάρχου Μιχαήλ Μανταμάδου. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών. Η Μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Χριστῷ φέρουσιν αἱ Μαθήτριαι μύρα, ἐγὼ δὲ ταύταις ὕμνον, ὡς μύρον, φέρω.

Οι Άγιες Μυροφόρες είναι οι γυναίκες που ακολουθούσαν το Κύριο μαζί με τη Μητέρα του, έμειναν μαζί της κατά την ώρα του σωτηριώδους πάθους και φρόντισαν να αλείψουν με μύρα το σώμα του Κυρίου.

Όταν δηλαδή ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος ζήτησαν κι’ έλαβαν από το Πιλάτο το δεσποτικό σώμα, το κατέβασαν από το σταυρό, το περιέβαλαν σε σινδόνια μαζί με εκλεκτά αρώματα, το τοποθέτησαν σε λαξευτό μνημείο κι’ έβαλαν μεγάλη πέτρα πάνω στη θύρα του μνημείου, παρευρίσκονταν θεωρώντας κατά τον ευαγγελιστή Μάρκο η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία που καθόταν απέναντι του τάφου.

Άλλη Μαρία εννοούσε οπωσδήποτε τη Θεομήτορα. Δεν παρευρισκόταν μόνο αυτές, αλλά και πολλές άλλες γυναίκες όπως αναφέρει και ο Λουκάς.

Πραγματικά, η Παναγία ήταν η πρώτη απ’ όλους τους ανθρώπους, όπως ήταν σωστό και δίκαιο, που είδε τον Αναστημένο Κύριο, απόλαυσε την ομιλία Του και άγγιξε τα άχραντα πόδια Του, έστω και αν οι Ευαγγελιστές δεν τα λέγουν φανερά, μη θέλοντας να φέρουν ως μάρτυρα της Αναστάσεως την μητέρα του Χριστού μας, και δώσουν έτσι αφορμή υποψίας στους απίστους.

Οι Μυροφόρες ήταν πολλές και ήλθαν στον τάφο όχι μία φορά, αλλά και δύο και τρεις φορές, συντροφιά μεν, αλλά όχι οι ίδιες. Κατά τον όρθρο ήταν μεν όλες, αλλά όχι την ίδια στιγμή ακριβώς.

Αυτές οι άγιες γυναίκες έγιναν οι κήρυκες των κηρύκων, οι απόστολοι των Αποστόλων του Χριστού.

Τούτο υπήρξε μία αναστάσιμη τιμή στην γυναικεία φύση, η οποία παρόλο σωματικά ασθενέστερη, αποδεικνύεται ηρωικότερη εν Χριστώ και δια τον Χριστόν. Έρχονται με μύρα προς το μνημείο για να αλείψουν το σώμα του Ιησού. Ο Ιησούς είναι η πηγή του ηρωισμού, ο Ιησούς είναι η πηγή της αγάπης…

Αφού λοιπόν οι Μυροφόρες ετοίμασαν τα μύρα και τα αρώματα, κατά την εντολή του Μωσαϊκού Νόμου, το Σάββατο ησύχασαν. Και έγινε μεγάλος σεισμός, γιατί άγγελος Κυρίου ήλθε, σήκωσε τη μεγάλη πέτρα από το μνημείο και κάθισε πάνω της. Ήταν η μορφή του σαν αστραπή και το ένδυμά του λευκό σαν χιόνι και από το φόβο τους ταράχθηκαν οι φύλακες και έγιναν σαν νεκροί.

Και προφανώς ο ευαγγελιστής αυτός άγγελος ήταν ο Γαβριήλ, που ανέφερε την Ανάσταση, δείχνοντας το κενό μνημείο και λέγοντας στις μυροφόρες να την αναγγείλουν στους μαθητές. Και τότε «εξήλθαν με φόβο και χαρά μεγάλη».

Και τέλος πρώτη η Θεοτόκος αναγνώρισε τον Αναστάντα και προσέπεσε στα πόδια του και έγινε απόστολος προς τους Αποστόλους, όταν, επιστρέφοντας, εμφανίσθηκε σ’ Αυτήν και στις μυροφόρες ο Ιησούς, λέγοντας το: «Χαίρετε».

Γνωρίζετε τι ήταν η Βυζαντινή ρομφαία;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Μυροφόρα, Μυροφόρος.
  • Σαλώμη.
  • Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα.
  • Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία.
  • Θεόκτιστος.
  • Μένανδρος, Αγαμέμνων, Μέμνων, Μεμνία.
  • Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω.
  • Μαριλένα.

19 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Πατρικίου του Επισκόπου Προύσης και των συν αυτώ Μαρτύρων Ακακίου, Μενάνδρου και Πολυαίνου, τη Μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Κυριακής των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για την Κυριακή των Μυροφόρων με τις άγιες γυναίκες που έγιναν κήρυκες των κηρύκων, απόστολοι των Αποστόλων του Χριστού, τις Μυροφόρες Γυναίκες.

Aπολυτίκιο Κυριακής των Μυροφόρων

Ήχος β’.

Ὀ εὐσχήμων Ἰωσήφ, ἀπὸ τοῦ ξύλου καθελὼν τὸ ἄχραντόν σου σῶμα, σινδόνι καθαρὰ εἰλήσας καὶ ἀρώμασιν, ἐν μνήματι καινῷ, κηδεύσας ἀπέθετο· ἀλλὰ τριήμερος ἀνέστης Κύριε, παρέχων τῷ κόσμῳ τὸ μέγα ἔλεος.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής των Μυροφόρων 19 Μαΐου 2024, κατά την γιορτή του Tαξιάρχη Μανταμάδου.

Τὸ Χαῖρε ταῖς Μυροφόροις φθεγξάμενος, τὸν θρῆνον τῆς προμήτορος Εὔας κατέπαυσας, τῇ Ἀναστάσει Σου Χριστὲ ὁ Θεός· τοῖς Ἀποστόλοις δὲ τοῖς σοῖς κηρύττειν ἐπέταξας· ὁ Σωτὴρ ἐξανέστη τοῦ μνήματος.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

π. Βησσαρίων
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.