Το Εορτολόγιο της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου. Ο Άγιος Δημήτριος ο Χιοπολίτης. Ο Άγιος Βαρσιμαίος ο Επίσκοπος Εδέσσης ο Ομολογητής. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακής ΙΖ Ματθαίου με την πίστη της Χαναναίας.

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δοὺς τὴν βαρεῖαν σάρκα γῇ Βαρσιμαῖος, Σύνεστι βαστάσασιν ἡμέρας βάρος.

Ο Άγιος Βαρσιμαίος ο Ιερομάρτυρας ήταν εκείνος που κατήχησε και βάπτισε τον Άγιο Σάρβηλο και την αδελφή του Αγία Βεβαία (γιορτάζουν ίδια ημέρα). Ο Σάρβηλος ήταν προηγουμένως ιερέας των ειδώλων και η αδελφή του Βεβαία επίσης ειδωλολάτρης.

Μόλις ο τοπικός άρχοντας Λυσίας πληροφορήθηκε την μεταστροφή των Αγίων στην πίστη του Χριστού, τους συνέλαβε και τους υπέβαλε σε φοβερά βασανιστήρια. Τους ράβδισαν ανηλεώς, έπειτα τους κτύπησαν με σπαθιά, τους ξέσκισαν το πρόσωπο με αιχμηρά όργανα. Τέλος, οι δήμιοι του έκοψαν τις τίμιες κεφαλές των Αγίων το έτος 110 μ.Χ. Έτσι οι Άγιοι Σάρβηλος και Βεβαία εισήλθαν στη βασιλεία του Θεού και τη χαρά του Κυρίου τους.

Ο Βαρσιμαίος καταγγέλθηκε στον ηγεμόνα Λυσία για τη διδασκαλία του εναντίον των ειδώλων. Ενώπιον του ηγεμόνα ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό.

Για την ομολογία του αυτή ο ηγεμόνας έδωσε εντολή στους στρατιώτες να χτυπήσουν ανηλεώς τον Άγιο και να τον φυλακίσουν. Λίγο αργότερα, με την προσωρινή κατάπαυση των διωγμών, ο Άγιος απελευθερώθηκε και επανήλθε στην Εκκλησία του δοξολογώντας το Όνομα του Αγίου Θεού.

Ο Άγιος Βαρσιμαίος, αφού έζησε θεοφιλώς το υπόλοιπο του βίου του, κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 114 μ.Χ.

Διαβάστε επίσης ποιοι είναι οι τρεις τρόποι προσευχής.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαλσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία.

29 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου, την Κυριακή ΙΖ Ματθαίου και τη μνήμη του Αγίου Βαρσιμαίου του Επισκόπου Εδέσσης του Ομολογητή.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω την ερμηνεία και τη σημασία του Ευαγγελίου της Κυριακής ΙΖ Ματθαίου, με την πίστη της Χαναναίας.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023, κατά την γιορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου και Κυριακής ΙΖ Ματθαίου, με την πίστη της Χαναναίας.

Λιπών Σάρβηλος τας μυσαράς θυσίας, Χριστώ προσήχθη συν αδελφή θυσία.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.