Το Εορτολόγιο της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Ανανίας ο Απόστολος. Ο Όσιος Ρωμανός ο Μελωδός και ποιητής των Κοντακίων. Ο Όσιος Ιωάννης ο Ψάλτης ο Κουκουζέλης. Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου. Η Τίμια Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Β Λουκά με την επί του όρους ομιλία του Χριστού.

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ελήφθη κατά το έτος 1952, η σημερινή εορτή της Τιμίας Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου μετατέθηκε την 28η Οκτωβρίου, ώστε να εορτάζεται με την Εθνική εορτή του «ΟΧΙ».

Διαβάστε το Εορτολόγιο σήμερα και κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Λίθοις νέμειν θέλοντα μηδαμῶς σέβας, Ἀνανίαν βάλλουσι δυσσεβεῖς λίθοις. Λεύσθη Ἀνανίας Ὀκτωβρίου ἥματι πρώτῳ.

Ο Άγιος Ανανίας ήταν μαθητής του Χριστού και ζούσε στη Δαμασκό. Ήταν ένας εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων και συνδέθηκε με τη θαυμαστή θεραπεία από την τύφλωση και με τη βάπτιση του Αποστόλου Παύλου (Πράξεις Αποστόλων Θ, 10).

Υπακούατε «ἐκ καρδίας εἰς ὃν παρεδόθητε τύπον διδαχῆς» (Προς Ρωμαίους, ΣΤ’ 17). Κάνετε υπακοή με όλη την καρδιά σας στον ακριβή κανόνα της χριστιανικής διδασκαλίας.

Τέτοιος άνθρωπος υπακοής στο Θεό ήταν και ο απόστολος Ανανίας. Διότι, όταν ο Θεός του είπε με όραμα να συναντήσει το Σαύλο (τότε το όνομα του Αποστόλου Παύλου), που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των χριστιανών, έκανε υπακοή στα λόγια του Κυρίου. Αμέσως πήγε στην Ευθεία οδό και αναζήτησε το σπίτι του Ιούδα, όπου ήταν ο Σαύλος.

Τον θεράπευσε, τον βάπτισε χριστιανό, και έπειτα αυτός, με το όνομα Παύλος, έγινε ο μέγας Απόστολος των Εθνών (γιορτή 29 Ιουνίου). Κατόπιν ο Ανανίας πήγε στην Ελευθερούπολη, όπου με τη διδασκαλία του είλκυσε στο Χριστό πολυάριθμες ψυχές.

Ο θόρυβος όμως που δημιούργησε η αποστολική του δράση, έκανε τον ηγεμόνα Λουκιανό να τον συλλάβει. Χρησιμοποίησε πολλούς και ποικίλους τρόπους προκειμένου να αλλαξοπιστήσει ο Ανανίας. Αλλά ο Ανανίας έμεινε αμετακίνητος στα χριστιανικά του φρονήματα.

Τότε ο Λουκιανός τον μαστίγωσε με νεύρα βοδιών. Έπειτα, με σιδερένια νύχια του ξέσχισε τα πλευρά και έκαψε τις πληγές του με αναμμένες λαμπάδες. Τέλος, αφού τον έβγαλε έξω από την πόλη, τον λιθοβόλησε. Έτσι, ο Ανανίας πήρε το αμαράντινο στεφάνι της υπακοής στο θέλημα του Θεού. Το μαρτύριό του τοποθετείται χρονικά γύρω στο 37 μ.Χ.

Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν αργότερα (ίσως και τρεις αιώνες μετά) στην Κωνσταντινούπολη.

Η μνήμη του Αγίου Ανανία του Αποστόλου εορτάζεται και στις 4 Ιανουαρίου, ημέρα της Σύναξης των Εβδομήκοντα αποστόλων.

Στη Δαμασκό σώζεται το σπίτι του αποστόλου Ανανία το οποίο έχει διαμορφωθεί σε ναό και στο οποίο πιστεύεται ότι έλαβε χώρα η βάπτιση του αποστόλου Παύλου.

Γνωρίζετε ποιος ήταν ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ανανίας, Νίνος.
  • Θηρέσιος, Θηρεσία.
  • Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή.

1 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ανανία, της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού και την Κυριακή Β Λουκά.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίου Ανανία του Αποστόλου.

Ιερά Λείψανα Αγίου Ανανία

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ανανία βρίσκονται στις Μονές Υψηλού Λέσβου και Κύκκου Κύπρου.

Aπολυτίκιο Αγίου Ανανία

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς ἔμπλεως χάριτος, τοῦ Τρισηλίου φωτός, τὸ σκεῦος ἐφώτισας, τῆς ἐκλογῆς τοῦ Χριστοῦ, Ἀνανία Ἀπόστολε, ὅθεν ἀνακηρύξας, εὐσέβειας τὸν λόγον, ἄθλοις ἐβεβαιώσω, τὴν σωτήριον χάριν δι’ ἧς τοὶς σὲ εὐφημούσι, δίδου τὰ πρόσφορα.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023, κατά την γιορτή του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού, της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, του Αγίου Ανανία και Κυριακής Β Λουκά, με την αγάπη για τους εχθρούς της επί του όρους ομιλία του Ιησού.

Ἀπόστολε Ἅγιε Ἀνανία, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Όλες οι σημαντικότερες ειδήσεις τώρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.