Η Γιορτή σήμερα Κυριακή 31 Ιουλίου 2022. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Ευδόκιμος ο Δίκαιος. Ο Άγιος Ιωσήφ ο εκ Αριμαθαίας. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Ζ Ματθαίου.

Τὸν θεῖον Εὐδόκιμον, ᾧ βίος γέλως, Τὸ θεῖον εὐδόκησεν ἐκστῆναι βίου. Δέχνυται Εὐδόκιμον πρώτῃ τάφος ἐν τριακοστῇ.

Ο Άγιος Ευδόκιμος γεννήθηκε στη Καππαδοκία και έδρασε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829 – 842 μ.Χ.). Οι γονείς του Βασίλειος και Ευδοκία ήταν άνθρωποι πλούσιοι και ευσεβείς. Η ορθόδοξη οικογένειά του τον ανέθρεψε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου και γρήγορα ο Ευδόκιμος διακρίθηκε για το ήθος και τις αρετές του.

Ο ηθικός βίος του και η φιλάνθρωπη δράση του εκτιμήθηκαν από τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, ο οποίος τον διόρισε στρατοπεδάρχη της Καππαδοκίας αρχικά και αργότερα όλης της αυτοκρατορίας. Κατά την τέλεση των καθηκόντων του ο Ευδόκιμος ήταν πάντα δίκαιος και ταπεινόφρων, ενώ δεν σταμάτησε στιγμή να επιδίδεται στο φιλάνθρωπο έργο του.

Ενώ βρισκόταν στο 33ο έτος της ηλικίας του ο Ευδόκιμος προσβλήθηκε από βαριά σωματική ασθένεια. Όταν παρέδωσε το πνεύμα του στο Κύριο, η χριστιανική κοινότητα βυθίστηκε σε θλίψη και ενταφίασε το τίμιο σώμα του ευλαβώς.

Κατά την Ανακομιδή το Ιερό Λείψανο του Οσίου Ευδοκίμου βρέθηκε «φαιδρόν καί ἀνθηρόν, χαριέστατον μέ ὅλους τούς χαρακτῆρας, μέ τά ἐνδύματα ἀνέπαφα» και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την 6η Ιουλίου 831 μ.Χ. Δεν είναι γνωστό πότε και κάτω από ποιες συνθήκες το Λείψανο διαλύθηκε.

Διαβάστε επίσης για τον κρίνο της Παναγίας και τι ισχύει;

Εορτολόγιο

  • Ευδόκιμος, Ευδόκιμη.
  • Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα.
  • Φρειδερίκος, Φρειδερίκη.

31 Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ευδοκίμου του Δικαίου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για το ηθικό βίο, την φιλάνθρωπη δράση, την κοίμηση σε νεαρή ηλικία και το Απολυτίκιο του Αγίου Ευδοκίμου του Δικαίου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Οσίου Ευδοκίμου

Απότμημα του Αγίου Ευδοκίμου βρίσκεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Aπολυτίκιο Αγίου Ευδοκίμου

Ήχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε, πρὸς αἰωνίους μονάς, τηρεῖ καὶ μετὰ θάνατον ἀδιαλώβητον, τὸ σῶμά σου, Ἅγιε, σὺ γὰρ ἐν σωφροσύνῃ, καὶ σεμνῇ πολιτείᾳ, μάκαρ ἐπολιτεύσω, μὴ μολύνας τὴν σάρκα· διὸ ἐν παῤῥησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 31 Ιουλίου 2022, κατά την γιορτή του Οσίου Ευδοκίμου του Δικαίου, με τη θεραπεία των δύο τυφλών, τη θεραπεία του κωφάλαλου και την ευσπλαχνία του Ιησού.

Εὐδόκιμος πέφηνας τῷ Θεῷ, ἐν δικαιοσύνῃ, τὸν σὸν βίον διαδραμών· ὃ λαθὼν γὰρ ἔσχες, ἐγνώσθη μετὰ τέλος, Εὐδόκιμε θεόφρον, πρὸς θείαν αἴνεσιν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.