Η Γιορτή σήμερα Κυριακή 26 Μαρτίου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Η Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Οι Άγιοι εν Γοτθία 26 Μάρτυρες. Ο Άγιος Μάλχος ο Μοναχός. Ο Άγιος Πούλιος ο Αναγνώστης. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Αγίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος. Δ' Κυριακή των Νηστειών.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Bλέψον μοναχέ τίσιν (ήτοι τιμωρίαν) οίαν λαμβάνει, Παρήκοος πας, και διόρθωσιν λάβε.

Ο Μάλχος που ήταν μοναχός σε κάποιο μοναστήρι στην Ιβηρία, έκανε παρακοή στον Γέροντα του και ξεκίνησε για την πατρίδα του τη Μαρώνεια της Συρίας, για να παραλάβει την κληρονομιά των πεθαμένων γονιών του. Στο δρόμο τον συνέλαβαν Σαρακηνοί και μαζί με μια γυναίκα τους πούλησαν σ’ έναν Αιθίοπα.

Εκεί ο Μάλχος έδειξε άριστο παράδειγμα υπηρέτου. Και ο κύριος του για να τον ανταμείψει, του πρότεινε να παντρευτεί τη συναιχμάλωτό του γυναίκα. Ο Μάλχος του εξήγησε ότι είναι μοναχός και δεν του επιτρέπεται να παντρευτεί. Ο Αιθίοπας όμως τον απείλησε και έτσι ο Μάλχος έκανε εικονικό γάμο με τη γυναίκα αυτή.

Κάποια νύχτα, κατόρθωσαν και δραπέτευσαν, αλλά ο Αιθίοπας μαζί μ’ έναν υπηρέτη του τους κυνήγησαν. Αυτοί για να σωθούν μπήκαν σε μια σπηλιά, που ήταν γεμάτη άγρια θηρία. Έκαναν το σημείο του Σταυρού και τα θηρία δεν τους άγγιξαν καθόλου.

Μόλις όμως μπήκε στη σπηλιά ο Αιθίοπας με τον υπηρέτη του, για να σφάξουν τον Μάλχο με τη γυναίκα, όρμησε μια λέαινα και τους κατασπάραξε. Τότε ο Μάλχος με τη γυναίκα, ευχαρίστησαν τον Θεό για τη σωτηρία τους.

Ύστερα από αυτό, η μεν γυναίκα μπήκε σε γυναικείο μοναστήρι, ο δε Μάλχος γύρισε στο δικό του, συλλογιζόμενος ότι η παρακοή τον οδήγησε σε άσχημες περιπέτειες, και πως ο ασφαλέστερος δρόμος είναι αυτός της υπακοής.

Γνωρίζετε γιατί οι κεκοιμημένοι έρχονται στα όνειρά μας;

Εορτολόγιο

  • Πούλιος.
  • Σύλα, Σύλια, Σύλη, Σύλας, Σύλλας, Σύλος.
  • Γαβριήλ, Γαβριηλία, Γαβριέλα.

26 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, του Αγίου Ιωάννου του συγγραφέως της Κλίμακος και του Αγίου Μάλχου του Ασκητή.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για την ωφέλιμη διήγηση Μάλχου μοναχού που αιχμαλωτίστηκε.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής 26 Μαρτίου 2023, κατά την γιορτή της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.