Η Γιορτή σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022. Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής. Ο Άγιος Νεόφυτος ο Μάρτυρας. Ο Άγιος Πάτροκλος ο Μάρτυρας. Η Αγία Αγνή η Μάρτυς. Οι Άγιοι Ευγένιος, Ουαλεριανός, Κάνδιδος και Ακύλας οι εκ Τραπεζούντας. Ο Όσιος Μάξιμος ο Γραικός.

Ἄχειρ, ἄγλωττος, χεῖρα καὶ γλῶτταν φύεις. Καὶ χερσὶ Θεοῦ, Μάξιμε, ψυχὴν δίδως. Εἰκάδι πρώτῃ πότμος Μαξίμου ὄσσ’ ἐκάλυψεν.

Ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 μ.Χ. από πλούσιους και ευγενείς γονείς.

Ο Άγιος Μάξιμος πραγματοποίησε λαμπρές θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Για τα πνευματικά αλλά και τα διοικητικά του χαρίσματα προσλαμβάνεται ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Παραιτήθηκε όμως γρήγορα για να υπερασπισθεί τις αλήθειες της πίστεώς του από την αίρεση των Μονοθελητών.

Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής γίνεται μοναχός και αρχίζει ένα σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών. Στον αγώνα του αυτό συναντά πολλά εμπόδια, κυρίως από τον αυτοκράτορα Κώνστα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών και έφθασε στο σημείο να συγκαλέσει ψευδο-σύνοδο, η οποία καταδίκασε και αναθεμάτισε τον όσιο και τέλος τον παρέδωσε στον έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί.

Μαστιγώνεται και τέλος του κόβουν τη γλώσσα και το δεξί του χέρι. Το ακρωτηριασμένο του σώμα του Οσίου Μαξίμου άντεξε με θαυματουργικό τρόπο τρία χρόνια στην υπηρεσία της υγείας της ψυχής και ήταν η πιο εύγλωττη μαρτυρία της πίστεως και της αφοσιώσεώς του στο Θεό.

Ο Όσιος Μάξιμος μετά από ολιγοήμερη ασθένεια αφήνει τη μακάριά του ψυχή στον τόπο της εξορίας του (Λαζική του Πόντου, στο φρούριο Σχίμαρις) το 662 μ.Χ. Το τίμιο λείψανο του Οσίου Μαξίμου ενταφιάσθηκε στη μονή του Αγίου Αρσενίου, στη χώρα των Λαζών.

Από τον τάφο του Αγίου Μαξίμου έβγαινε φως κάθε νύχτα και φώτιζε την περιοχή, γεγονός που πιστοποιούσε την αγιότητά του.

Γνωρίζετε σε πόσες κατηγορίες χωρίζει η εκκλησία μας τους Αγίους της και γιατί;

Εορτολόγιο

  • Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα.
  • Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη.
  • Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής, Πατρόκλεια, Πατροκλά, Πάτρα, Πατρούλα.
  • Αγνή, Αγνούλα.
  • Ευγένιος, Ευγένης.

21 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητή.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, τα βασανιστήρια για την πίστη του και το Απολυτίκιο του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ιερά Λείψανα Αγίου Μαξίμου

Το τίμιο λείψανό του ενταφιάσθηκε στη μονή του Αγίου Αρσενίου, στη χώρα των Λαζών.

Η δεξιά του Οσίου Μαξίμου βρίσκεται στη Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.

Η Ανακομιδή και μετάθεση του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Μάξιμου του Ομολογητή εορτάζεται στις 13 Αυγούστου, ενώ η μνήμη του επαναλαμβάνεται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Aπολυτίκιο Οσίου Μαξίμου

Ήχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείου Πνεύματος, τη επομβρία, ρείθρα έβλυσας, τη Εκκλησία, υπερκοσμίων δογμάτων πανεύφημε, θεολόγων δε του Λόγου την κένωσιν, ομολογίας αγώσι διέλαμψας. Πάτερ Μάξιμε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθσι ημίν το μέγα έλεος.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Παρασκευής 21 Ιανουαρίου 2022, κατά την γιορτή του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, με τη θυγατέρα του Ιάιρου, τη γυναίκα με την αιμορραγία και την απόρριψη του Ιησού στη Ναζαρέτ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.