Η Γιορτή σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου 2024. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς. Ο Άγιος Ζακχαίος ο Απόστολος. Ο Όσιος Αθανάσιος ο κτήτωρ Μονής Μετεώρου. Ο Άγιος Αναστάσιος ο Ιερομάρτυρας και Επίσκοπος Αντιοχείας. H Παναγία η Θεοσκέπαστη στην Άνδρο (Πολιούχος νήσου Άνδρου, εορτάζει Σάββατο Ε Νηστειών). Ε Εβδομάδα Νηστειών. Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Οὐχὶ κατάβα, ἀλλ’ ἀνάβα σοι λέγει, Ζακχαῖε, Χριστὸς προσκαλῶν σε εἰς πόλον.

Η Ιστορία του Ζακχαίου βρίσκεται στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο κεφάλαιο ΙΘ 1-10. Είναι ο γνωστός αρχιτελώνης της Ιεριχούς, που ανέβηκε στη συκομουριά, επειδή δεν τον ευνοούσε το ύψος του για να δει τον διερχόμενο Ιησού.

Ο Άγιος Ζακχαίος πήδησε σαν μικρό παιδί πάνω σε ένα δένδρο, που το έλεγαν συκομουριά, χωρίς να λογαριάσει τις κρίσεις και τις επικρίσεις και τα σχόλια του κόσμου. Εκεί περίμενε να περάσει από τον δρόμο εκείνον ο Ιησούς.

Πράγματι, σε λίγο φθάνει ό αναμενόμενος. Ο Ζακχαίος εκπληρώνει τον πόθο του. Τον βλέπει από κοντά, Τον γνωρίζει, Τον κοιτάζει αχόρταγα. Ξαφνικά, ο Χριστός σταματάει κάτω από την συκομουριά.

Ανασηκώνει το βλέμμα και τον, φωνάζει με το όνομά του:

«Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα κάτω. Σήμερα θα μείνω στο σπίτι σου».

Ο Ζακχαίος κατεβαίνει με μιας από το δένδρο. Η χαρά του ήταν απερίγραπτη. Θα είχε την τιμή να φιλοξενήσει στο σπίτι του τον Ιησού. Όσοι άκουσαν και είδαν τα γεγονότα, κατά το πλείστον Φαρισαίοι, άρχισαν να γογγύζουν και να κατακρίνουν τον Κύριο, πού πήγε να φιλοξενηθεί στο σπίτι ενός αμαρτωλού.

Αλλά ο Ζακχαίος, τώρα πια, είναι ένας αμαρτωλός μετανοημένος.

Μάλιστα μπροστά στον Χριστό κάνει μία επίσημη ανακοίνωση:

«Να, Κύριε την μισή περιουσία μου την δίνω στους πτωχούς, και όποιον συκοφάντησα και τον αδίκησα του επιστρέφω το τετραπλάσιο».

Ο Κύριος θαύμασε την πίστη του, διέταξε να κατεβεί από το δένδρο και να μεταβούν μαζί στο σπίτι του, αφού συγχώρησε όλα τα αμαρτήματα που είχε διαπράξει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Λέγεται, ότι μετά την Ανάληψη του Κυρίου, ο Ζακχαίος ακολούθησε τον Απόστολο Πέτρο, από τον όποιο και χειροτονήθηκε αργότερα Επίσκοπος Καισαρείας.

Γνωρίζετε τι είναι ο Παρακλητικός Κανών;

Εορτολόγιο

  • Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος.

20 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Ζακχαίου, του Οσίου Αθανασίου του κτήτορος της Ιεράς Μονής Μετεώρων και του Σαββάτου του Ακαθίστου Ύμνου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο του Αγίου Ζακχαίου του Αποστόλου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024, κατά την γιορτή του Σαββάτου του Ακαθίστου Ύμνου.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.