Η Γιορτή σήμερα Τρίτη 12 Απριλίου 2022. Εβδομάδα Νηστειών προ των Βαΐων. Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής και Επίσκοπος Παρίου. Η Οσία Ανθούσα. Ο Όσιος Ακάκιος ο Νέος ο Καυσοκαλυβίτης. Βουβή ή κουφή Εβδομάδα.

Ῥίζης δυσώδους καρπὸς εὐώδης μάλα, Ἀνθοῦσα σεμνὴ γῆς ἀπανθεῖ καὶ βίου.

Η Οσία Ανθούσα ήταν θυγατέρα του εικονομάχου βασιλιά Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου και της τρίτης συζύγου του Ευδοκίας. Γεννήθηκε μέσα στην ανακτορική δόξα και λαμπρότητα, αλλά αυτή ζήτησε άλλου την ευχαρίστηση και παρηγοριά της ψυχής της.

Μάταια ο βασιλιάς πατέρας της (741 – 775 μ.Χ.) θέλησε να την παντρέψει με νέο που είχε όλα τα πλεονεκτήματα του γένους, του κάλλους και του πλούτου. Αυτή έφερε στην καρδιά της βαθειά τη θλίψη, ότι ο πατέρας της ήταν εχθρός των εικόνων και δεν ήθελε σύζυγο που είχε τα ίδια φρονήματα μ’ αυτόν.

Παρέμεινε λοιπόν άγαμη και χρησιμοποιούσε τον καιρό της σε έργα ελέους και φιλανθρωπίας.

Μετά το θάνατο του πατέρα της, μοίρασε τα υπάρχοντα της σε φτωχούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα και ναούς και έγινε μοναχή από τον Πατριάρχη Ταράσιο μολονότι δέχθηκε πολλές παρακλήσεις και πιέσθηκε από την ευσεβέστατη αυγούστα Ειρήνη την Αθηναία (797 – 802 μ.Χ.) να μείνει μαζί της και να συμβασιλεύσει.

Στο μοναστήρι η ζωή της ήταν ασκητική, γεμάτη ταπεινοφροσύνη και αγάπη.

Το έτος 809 μ.Χ. και σε ηλικία 52 ετών έφυγε από τον κόσμο αυτό, σ’ όλα άξια του αμάραντου στεφάνου της αιώνιας βασιλείας, η παρθένος η σεμνή, που καταφρόνησε τις ψεύτικες λάμψεις και τις απατηλές τιμές των πρόσκαιρων βασιλειών της γης.

Ποια γεγονότα δεν γνωρίζουμε για την ζωή και την κοίμηση της Παναγίας;

Εορτολόγιο

  • Ακάκιος, Κάχι, Κάκι.
  • Ανθούσα.

12 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ανθούσας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο και τη μοναστική άσκηση της Αγίας Ανθούσας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Τρίτης 12 Απριλίου 2022, κατά την γιορτή του Οσίας Ανθούσας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.