ΗΠΕΙΡΟΣ - ΠΩΓΩΝΙ: Τιμήθηκε, 196 χρόνια μετά, ένας άγνωστος Ηπειρώτης αγωνιστής του 1821. Του π. Ηλία Μάκου. Ένας άγνωστους στους πολλούς αγωνιστής του 1821, με μεγάλη, όμως, προσφορά στην Εθνεγερσία, ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, τιμήθηκε από το δήμο Πωγωνίου, σε μια λιτή εκδήλωση, στον τόπο καταγωγής του, το Δελβινάκι.

Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του (εντός του χώρου του Ηρώου Δελβινακίου), ενώ για τη ζωή και τη δράση του μίλησε γλαφυρά και κατατοπιστικά ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Νικόλαος Θεοδοσίου, τονίζοντας ότι συμμετείχε σε σημαντικές μάχες για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης υπογράμμισε ότι ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης έγραψε με ανεξίτηλο μελάνι κάποιες από τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας κι αποτελεί το συνδετικό κρίκο για την αδελφοποίηση του Δήμου Πωγωνίου με τους Δήμους Σφακίων και Αγίας Νάπας. «Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης γεννήθηκε στο Δελβινάκι το 1775 και η θεριεμένη του ψυχή έδειξε από πολύ νωρίς ότι τίποτα δεν μπορεί να τη σκλαβώσει και ότι η ελευθερία είναι η υπέρτατη υποχρέωση του κάθε ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του και στους συνανθρώπους του. Το όνομά του είναι στενά συνδεδεμένο με τον αγώνα του Έθνους. Σε αυτούς τους ήρωες αξίζει κάθε τιμή και δόξα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Χρωστάμε την ελευθερία μας στους ταπεινούς Ραγιάδες, που ξεσηκώθηκαν τότε. Σ’ αυτούς, που πρωτοσπείρανε της λευτεριάς το σπόρο, με της ευγνωμοσύνης το θυμίαμα στην καρδιά. Ανυπολόγιστο το χρέος μας απέναντί τους. Ένας απ’ αυτούς και ο Χατζημιχάλης Νταγιάννης.

Σε όλους τους χρωστάμε την ελευθερία μας. Της Πατρίδας την διατήρηση στα χρόνια της σκλαβιάς, την ανάστασή της με τους δικούς τους αγώνες και τη δική τους επανάσταση.

Ας έχουμε τον πόθο και την ευθύνη να τους μιμηθούμε. Να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της πίστης και της Ελλάδας. Να φυλάξουμε ακέραια την την κληρονομιά, που μας αφήσαν. Να εμπνευσθούμε από τα ιδανικά τους. Αυτή ακριβώς την περίοδο, έχουμε ανάγκη να διδασκόμαστε από το θαύμα του ηρωισμού των υπόδουλων Ελλήνων. Χρειαζόμαστε το άκαμπτο εθνικό και θρησκευτικό φρόνημα, που καμία απειλή και καμία καταδυνάστευση δεν μπόρεσε να σβήσει, γιατί διατηρεί τη ζωτικότητα του Γένους και τη συνοχή του λαού.

Άλλοι λένε: Καλές οι οι ιστορικές μνήμες, χρήσιμος ο πατριωτισμός, ωφέλιμη η αναδρομή στο παρελθόν και στους ένδοξους προγόνους, αλλά αυτά είναι ψευδαισθήσεις, ουτοπίες και αντιρεαλισμοί, αφού το θέμα, που πρέπει να μας απασχολήσει είναι αν είμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα. Σαφώς και έχει προβλήματα η Ελλάδα, γι’ αυτό σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή δεν είναι ψευδαίσθηση, δεν είναι ουτοπία, δεν είναι αντιρεαλισμός, είναι χρέος να κρατήσουμε με καύχηση την Ελληνική ταυτότητά μας, όπως την παραλάβαμε, που αποτελεί εγγύηση της αξίας μας, αλλά και της δυνατότητάς μας να συμπορευτούμε προς τα εμπρός…

Τα πιστοποιητικά ηρωισμού των αγωνιστών της ελευθερίας μας, θεμελίωσαν τα αναφαίρετα δίκαιά μας, που είναι η πυξίδα μας για το σήμερα και το αύριο…

Χατζημιχάλης Νταλιάνης

Δελβινάκι

Τιμήθηκε ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης

Τιμήθηκε ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης στο Δελβινάκι

Χατζημιχάλης Νταλιάνης

Δήμος Πωγωνίου Δελβινάκι

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.