Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στην ηγεσία της Εκκλησίας αλλά και μεταξύ των Μητροπολιτών λόγω των διαδοχικών κρουσμάτων προσβολής και βεβήλωσης ανά την επικράτεια Ιερών Ναών από αντιεξουσιαστές και μέλη αναρχικών ομάδων.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η διάθεση ανοχής που επιδεικνύεται από πλευράς κυβέρνησης, πόσω μάλλον που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να συναινούν ή και να υποστηρίζουν τις ενέργειές τους ακόμη και σε βάρος της Εκκλησίας. Ταυτόχρονα επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και εγρήγορση από τα πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους Μητροπολίτες σημειώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα, σε εκδηλώσεις πολιτικού χουλιγκανισμού, όπως για την ακρίβεια τα χαρακτηρίζουν. Επισημαίνουν δε ότι ενέργειες όπως αυτές της εισβολής στον Μητροπολιτικό Ναό Θεσσαλονίκης ή βανδαλισμών σε Ιερούς Ναούς συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος των Ελλήνων αλλά και παραβίαση των κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα θρησκευτικών ελευθεριών.

Επισημαίνουν ακόμη ότι σε μια στιγμή που η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται προσβλητικές επιθέσεις έστω από μια μικρή μειοψηφία, η Πολιτεία προχωράει στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Η επίσημη Εκκλησία δεν αντιτίθεται σε αυτή την απόφαση, αρκετοί Μητροπολίτες ωστόσο υπογραμμίζουν την αντιδιαστολή των γεγονότων. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αν και προβληματισμένος με την κατάσταση αλλά και την ανοχή από πλευράς κυβέρνησης, εξακολουθεί να τηρεί χαμηλούς τόνους. Δεν σκοπεύει να κάνει κάτι που ενδεχομένως θα φόρτιζε περαιτέρω το κλίμα, ενώ είναι αποφασισμένος να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν η μεταξύ τους επαφή και συνεννόηση συνέβαλε στο να ξεπεραστούν προβλήματα και εντάσεις και να αρθούν παρεξηγήσεις. Το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές και από ανθρώπους μέσα από την Εκκλησία είναι τι θα πράξει ο Αρχιεπίσκοπος αν οι επιθέσεις εναντίον ναών συνεχιστούν ή ε­νταθούν το επόμενο διάστημα.  

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.