
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Δευτέρα 8η Ιουνίου 2015, στο Ιερό Εξωκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων (πλησίον της Παναγίας της Τσεμπερούς) του Δ. Δ. Πάπαρι του Δήμου Τριπόλεως.
Ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του έτους 2014 και είναι η πρώτη φορά μετά τα ιερά Εγκαίνια όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, επ’ ευκαιρία της Ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου και Μεγαλομάρτυρος.
Λίγα λόγια για το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεόδωρων
Στον περιβάλλοντα χώρο της Παναγίας της Τσεμπερούς, στο ομώνυμο ύψωμα της Τσεμπερούς, έχει ανεγερθεί όμορφο και θαυμαστό Εκκλησάκι βυζαντινού ρυθμού, με δαπάνες ευλαβών Χριστιανών του εξωτερικού και εντοπίων πιστών.
Το Εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων άρχισε να κατασκευάζεται το έτος 1973, κατόπιν θαυματουργικής ανακαλύψεως ως εξής:
Προ σαράντα και πλέον ετών ένας συγχωριανός μας, ο Γεώργιος Ι. Ορφανός, ενυπνιάσθη ότι εις ένα σημείο του περιβάλλοντος χώρου του Ναού της Παναγίας μέσα στο έδαφος και καλυμμένο από τους πρίνους βρίσκεται μικρό Παρεκκλήσιο του παλιού Μοναστηριού προς τιμήν των Αγίων Θεοδώρων και έλαβε κατ’ όναρ εντολή να το ανεύρη και να το αποκαλύψει.
Θορυβημένος ο μακαριστός Γεώργιος, άρχισε να ερευνά τον τόπον και, μετά πολλού χρόνου και μεγάλου κόπου, με την βοήθεια του μακαριστού Ιερέως Παναγιώτου Παπαδοπούλου και των ευσεβών χριστιανών, εντόπισε και απεκάλυψε το υποδειχθέν μικρών διαστάσεων Ναύδριο, το οποίο έφερε στην επιφάνεια καθαρίζοντας την άγρια βλάστηση, και ευθύς αμέσως άναψε και πάλι καντηλάκι, με αποτέλεσμα οι συγχωριανοί του μακαριστού όπου γης να προστρέχουν στην χάρη των Αγίων.
Τότε απεφασίσθη να διαφυλαχτεί το ευρεθέν και δίπλα να ανεγερθεί μικρόν Ναύδριο προς τιμήν των Αγίων Θεοδώρων, πράγμα που αμέσως μετά έγινε, αφού στην απόφαση της ανεγέρσεως ο σατανάς φθόνησε το θεάρεστο έργο και υπέβαλε τους χριστιανούς σε δοκιμασίες.
Την τελευταία δεκαετία, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών εκ του Σεβ. Μητροπολίτου μας και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο Ναός αυτός αποπερατώθηκε, μιάς και είχε παραμείνει για τρεις δεκαετίες στις κολώνες και τα τσιμέντα της στέγης.
Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι ο μακαριστός Γεώργιος Ορφανός στη συνέχεια έγινε Ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας και έλαβε το όνομα Γερβάσιος, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω την 16η Ιουλίου 1992.
Την Κυριακή 17η Αυγούστου 2014, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως και με την παρουσία πλήθους ευσεβών Χριστιανών, έγινε η τελετή των Εγκαινίων του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Θεοδώρων στο χωριό Πάπαρι της Μαντινείας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.
Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας





































