ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ: Τρία βασικά στοιχεία πρέπει να κοσμούν την κάθε μητέρα και ιδιαίτερα την πρεσβυτέρα.

Τα στοιχεία αυτά είναι:

-η απόλυτη και απεριόριστη αγάπη προ όλους,
-η προσπάθεια για την διατήρηση της συνοχής της οικογένειας και των μελών της ενορίας,

-αλλά και η μεσολάβηση της προς τον πατέρα όταν κάποιο πρόβλημα απασχολεί τα μέλη της οικογένειας- ενορίας.

Η πρεσβυτέρα είναι η μητέρα της ενορίας και οι σχέσεις που αναπτύσσει, είναι σχέσεις αγάπης και μέριμνας. Πρέπει λοιπόν να ασχολείται με λεπτότητα και διάκριση και όχι με διάθεση αναμίξεως στα προβλήματα των τρίτων.

Η πρεσβυτέρα είναι ο άνθρωπος που ψάχνουν οι πονεμένοι για να μιλήσουν, είναι το πρότυπο της ενορίας με χριστιανική ζωή, στάση αλλά και λόγο. Θα πρέπει να μη ξεχνά πως η θέση της δεν είναι να υπερβαίνει αυτή του συζύγου της.

Κάποιες δε φορές μπορεί η συμβολή της να είναι καταλυτική και σωτήρια στους ανθρώπους που περιμένουν μία κουβέντα της. Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος είναι τιμητικός για την γυναίκα και διαρκής προσπάθεια της είναι η σωστή πορεία που δεν θα υποβιβάζει την θέση που της εμπιστεύθηκε η Εκκλησία δίπλα στον ιερέα σύζυγο της.

Η πρεσβυτέρα έχει πολλαπλό ρόλο που ενεργεί στο στίβο της ζωής, με τη χάρη που της εξασφαλίζει ο ιερέας σύζυγος της.

Με το μυστήριο του γάμου, η ενότητα ψυχής είναι αδιάλειπτη και στόχο έχει την συνεχή ένωση δια της μυστηριακής ζωής, ταυτιζόμενη μετέχει δε η πρεσβυτέρα στο μυστήριο της κένωσης.

Δέχεται και αντανακλά τη θεία χάρη, που αντανακλάται από το άρωμα της ιεροσύνης του συζύγου της και από τις αγιαστικές πράξεις του ιερέα. Αυτή η ύψιστη λειτουργική ζωή ανακαλύπτεται από την πρεσβυτέρα που αγιάζει ακόμη κι αν ο ιερέας είναι ανάξιος.

Πως όμως η πρεσβυτέρα ανταποκρίνεται στην αποστολή της;

Όλα ξεκινούν και απορρέουν από την εκλογή της υποψηφίας πρεσβυτέρας που πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, να μην είναι βιαστική. «ουδέν ισχυρότερο, γυναικός ευλαβούς» λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.