Μία ακόμη περίοδος νηστείας είναι η λεγόμενη . Ονομάζεται έτσι διότι προηγείται των δύο Αποστολικών εορτών. Της εορτής των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) και της Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων (30 Ιουνίου).

Υπάρχει ακόμα και περίπτωση (όταν το Πάσχα εορτάζεται μεταξύ 5 και 8 Μαΐου) να μην έχουμε καθόλου νηστεία.

Η νηστεία αυτή είναι σχετικώς εύκολη, διότι επιτρέπεται το ψάρι. Φυσικά πάντοτε εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Παρόλα αυτά δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά.

Αν η εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή, καταλύουμε μόνο ψάρι.

Ψάρι καταλύουμε και κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου (24 Ιουνίου), οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.

Η νηστεία αυτή είναι αρχαιοπαράδοτος στην Εκκλησία μας. Θεσπίσθηκε για να προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγάλη εορτή των Αποστόλων. Η Δεύτερη Κυριακή του Ματθαίου, τις περισσότερες φορές πέφτει μέσα στη νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Φέτος πέφτει την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουνίου.

Γι’ αυτό και το Ευαγγελικό απόσπασμα που θα ακούσουμε τότε (Β’ Κυριακή Ματθαίου, 10 Ιουνίου) είναι σχετικό με τους Αγίους Αποστόλους.

Τι αναφέρει το Ευαγγέλιο;

Στους Αγίους Τόπους υπάρχει μία λίμνη με νερά καθαρά. Είναι μία από τις πιο όμορφες λίμνες της Γης. Το Ευαγγέλιο την ονομάζει «θάλασσαν τῆς Γαλιλαίας» (Κατά Ματθαίο 4,18). Επειδή είναι πολύ μεγάλη, οι Ιουδαίοι και οι Άραβες τη λένε θάλασσα. Σ᾿ αυτή λοιπόν τη θάλασσα, στη λίμνη της Τιβεριάδας (θάλασσα της Γαλιλαίας), πήγε ο Χριστός.

θάλασσα της Γαλιλαίας

Γιατί πήγε εκεί;

Για να διαλέξει τους μαθητές του, να διαλέξει τους ανθρώπους εκείνους, που θα συνέχιζαν το έργο του στον κόσμο.

Ποιο έργο του;

Δεν υπάρχει πιο δύσκολο έργο από το έργο του Χριστού. Εάν σάς έδειχνα ένα πλατάνι μεγάλο και σάς έλεγα, ότι το πλατάνι αυτό θα το ξεριζώσει ένα μικρό παιδάκι, δεν θα γελούσατε; Το πλατάνι, για να ξεριζωθεί, δεν φτάνουν ούτε εκατό άντρες. Μπουλντόζα και γερανό και φουρνέλο θέλει, για να το ξεριζώσεις. Έτσι ήταν το κακό στον κόσμο. Σαν πλατάνι ριζωμένο βαθιά μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Και έπρεπε να το ξεριζώσει ο Χριστός να ξεριζώσει την ειδωλολατρία και να φυτέψει τη νέα αληθινή πίστη.

Αφιερωμένες ημέρες μετά την Πεντηκοστή στους Αποστόλους

Πρώτος ο Μέγας Αθανάσιος αναφέρει νηστεία μιας εβδομάδος μετά την Πεντηκοστή.

Τη γαρ εβδομάδι μετά την αγίαν πεντηκοστήν ο λαός νηστεύσας εξήλθε περί το κοιμητήριον εύξασθαι» (εγγράφει περί το 357).

Αυτός μεν αναφέρει την νηστεία αυτή αμέσως μετά την Πεντηκοστή, αλλά το βιβλίο των Αποστολικών Διαταγών, το οποίο έχει γραφεί πενήντα περίπου έτη αργότερα και απηχεί αποστολοπαράδοτες εντολές και συνήθειες, την αναφέρουν μία εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή, δηλαδή μετά την εορτή των Αγίων Πάντων.

Μετά ουν το εορτάσαι υμάς την πεντηκοστήν εορτάσατε μίαν εβδομάδα και μετ’ εκείνην νηστεύσατε μίαν, δίκαιον γαρ και ευφρανθήναι επί τη εκ Θεού δωρεά και νηστεύσαι μετά την άνεσιν.

Όπως φαίνεται από το χωρίο των Αποστολικών Διαταγών, η εν λόγω νηστεία σχετιζόταν με την χαρμόσυνη περίοδο από το Πάσχα μέχρι την Πεντηκοστή, μετά την οποία έπρεπε να επέλθει κάποιας μορφής αντίδραση, ώστε να μετριασθεί η χαρμόσυνη διάθεση.

Επειδή οι Απόστολοι είχαν αρχίσει το κήρυγμα μετά την Πεντηκοστή, οι ημέρες μετά από αυτήν ήταν αφιερωμένες σε αυτούς.

«Οι δε ευθέως αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ» (Κατά Ματθαίο 4, 20)

Τους γιορτάζουμε – Τι πρέπει να κάνουμε;

Να νηστέψουμε αυτές τις μέρες. Να προετοιμαστούμε, να εξομολογηθούμε, να πάμε να κοινωνήσουμε. Κι όταν χτυπήσουν οι καμπάνες στη γιορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, να πλησιάσουμε και εμείς και να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας.

 

Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από την απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου, η οποία έγινε στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φλωρίνης την 20-6-1971.

Οι δώδεκα απόστολοι

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.