ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Live - ΜΕΣΟΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ Live - ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ Live: Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων - Τετάρτη 6 Μαΐου 2026 Ζωντανά. Εκκλησία Live - Θεία Λειτουργία Τετάρτης της Μεσοπεντηκοστής Ζωντανά. Παράκληση Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Μεσοπεντηκοστής - Ευλογία και Προσευχή στον Ιησού. Ο Δίκαιος Ιώβ ο Προφήτης. Ο Όσιος Σεραφείμ που ασκήτευσε στο όρος Δομπού Λεβαδείας. Η Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα. Ο Όσιος Ιώβ ο Θαυματουργός. Η Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής. Μεσοπεντηκοστή.

Ἑστὼς διδάσκει τῆς ἑορτῆς ἐν μέσῳ, Χριστὸς Μεσσίας τῶν διδασκάλων μέσον.

Το επίσημο τυπικό του εορτασμού της Μεσοπεντηκοστής, όπως ετελείτο μέχρι το έτου 903 στον ναό του αγίου Μωκίου στην Κωνσταντινούπολη μέχρι δηλαδή την ημέρα που έγινε η απόπειρα κατά της ζωής του αυτοκράτορα Λέοντος ς΄ του Σοφού (11 Μαΐου 903).

Εκεί υπάρχει μία λεπτομερής περιγραφή του λαμπρού πανηγυρισμού, που καταλαμβάνει ολόκληρες σελίδες και καθορίζει με την γνωστή παράξενη βυζαντινή ορολογία, πως ο αυτοκράτορας το πρωί της εορτής με τα επίσημα βασιλικά του ενδύματα και την συνοδεία του ξεκινούσε από το ιερό παλάτι για να μεταβεί στον ναό του αγίου Μωκίου, όπου θα ετελείτο η θεία λειτουργία.

Σε λίγο έφθανε η λιτανεία με επί κεφαλής τον πατριάρχη, και βασιλιάς και πατριάρχης εισέρχονταν επισήμως στον ναό.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τη μεγάλη δεσποτική εορτή με τους Ύμνους, η ερμηνεία του Ευαγγελίου, το Τροπάριο και το Δοξαστικό των Αποστίχων του Εσπερινού, το Κάθισμα της Ακολυθίας του Όρθρου, το Απολυτίκιο, το Κοντάκιο, το Απαράμιλλο Εξαποστειλάριο και το Μεγαλυνάριο της Μεσοπεντηκοστής.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά της εορτής της Τετάρτης της Μεσοπεντηκοστής από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Τετάρτης 6 Μαΐου 2026 07.00 το πρωί.

Γράψτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Πως να στείλετε τα ονόματα

Πρώτα εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Στείλτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας παρακάτω.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Μεσοπεντηκοστής με την εορτή της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα ασκήσασας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Τετάρτη 6 Μαΐου 2026 07.00 το πρωί.

Οσία Σοφία εν Κλεισούρα

Η Αγία Σοφία Χοτοκουρίδου, το γένος Αμανατίου Σαουλίδου, γεννήθηκε το 1883 μ.Χ. στο χωριό Σαρή-ποπά (ή Σαρή-παπά) της επαρχίας Αρδάσης Τριπόλεως, Νόμου Τραπεζούντας του Πόντου. Το 1907 μ.Χ. παντρεύεται με τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη στο χωριό Το(γ)ρούλ της επαρχίας Αρδάσης και μετά από τρία χρόνια, το 1910 μ.Χ., απέκτησε ένα παιδί.

Έπειτα από δύο χρόνια, χάνει το παιδί της το οποίο βρίσκει τραγικό θάνατο, αφού φαγώθηκε από χοίρους, ενώ δυο χρόνια μετά, το 1914 μ.Χ. χάνει και τον άντρα της τον οποίο τον πήραν οι Τούρκοι στα τάγματα εργασίας, όπου και μάλλον απεβίωσε. Η νεαρή χήρα κατέφυγε στα βουνά, όπου ζούσε ασκητικά, με μεγάλη νηστεία. Εκεί της εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος και την προειδοποίησε για επικείμενη επιδρομή των Τσετών.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
  1. κωνσταντίνα νίκα 1 μήνα πριν

    υπερ υγειας κωνσταντίνα, παρασκευή

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.