Λιβιά «μακαρόνια» είναι η ψευτομακαρονάδα της Τήνου.

Τα Λιβιά «μακαρόνια», δηλαδή τα αμπελοφάσουλα , τα φτιάχνουν τον Αύγουστο μαζί με τις πεντάγλυκες τηνιακές ντομάτες.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για 4 μερίδες:

Για τα αμπελοφάσουλα
1 κιλό αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και καλά πλυμένα
200 γρ. τριμμένο ξερό τηνιακό τυράκι ή κεφαλογραβιέρα
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
1/2 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί το έργον:
Σάλτσα
Για να ετοιμάσουμε τα λιβιά «μακαρόνια», κάνουμε ως εξής: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
Αμπελοφάσουλα
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα αμπελοφάσουλα και βράζουμε για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσουν.
Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αδειάζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.