Αγία Μαρίνα: Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο είναι αφιερωμένη στη Μεγαλομάρτυρα του 3ου αιώνα μ.Χ.

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα και βρίσκεται στην περιοχή του χωριού των Αποικίων.

Η ίδρυση της χρονολογείται το 1325 μ.Χ όταν η Αγία Μαρίνα παρουσιάζεται θαυματουργικά σε ένα γέροντα ασκητή με οδηγίες για την θέση της κρυμένης εκόνας της στη σχισμή ενός βράχου.

Ο γέροντας με την οικονομική αρωγή του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Β΄ Κομνηνού ιδρύει την Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Στη διάρκεια του 16ου αιώνα η Μονή Αγίας Μαρίνας δέχεται επιδρομές πειρατών με συνέπεια να καεί 3 φορές και παρακμάσει.

Το 1743 η αίγλη της έχει χαθεί και στεγάζει μόνο 5 υπερήλικες μοναχούς. Με συνεχόμενα θαύματα και οράματα ο Ιερώνυμος Σωφρόνιος φτάνει στην Μονή και την ανακαινίζει εκποιώντας όλη του την περιουσία στην Πελοπόννησο.

Το 1746 μετατρέπει το μοναστήρι σε γυναικεία μονή. Το 1883 η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας αναγκάζεται να κλείσει και μετατρέπεται σε στάβλο κατόπιν διατάγματος των Βαυαρών αντιβασιλέων.

Η εικόνα σώζεται σε αναγκαστική δημοπρασία από της οικογένεια Εμπειρίκου. Παραμένει για 146 χρόνια στο στην Παναγία της Χώρας.

Ένα ακόμη Θαύμα για την Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο
Το 1975 Μητροπολίτης Δωρόθεος, διαβαίνοντας τα ερείπια τη Μονής παρακαλεί τον διάκονο του να την αναστηλώσει. Ο πρώην Αγιορείτης μοναχός Κυπριανός αρνείται.

Το ίδιο βράδυ όμως εμφανίζεται η Αγία σε όραμα λέγοντας του ότι πρέπει να επιστρέψει η ίδια και οι αδελφές την να κατοικήσουν στην Μονή.

Από την επόμενη κιόλας μέρα αρχίζει η σύγχρονη αναστήλωση για τη Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Μετά από επίμονη προσπάθεια του Κυπριανού η εικόνα επιστρέφει από την Χώρα της Άνδρου στη μονή το 1976. Παράληλα, ο μοναχός εντοπίζει και το αγίασμα που του υπέδειξε η Αγία Μαρίνα σε όραμα στον ύπνο του.

Τις τελευταίες δεκαετίαες η Αγία Μαρίνα έχει πραγματοποίησει πολλά θαύματα, άλλα ευρέως γνωστά και άλλα όχι.

Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο εορτάζει στις 17 Ιουλίου προσελκύωντας πολύ μεγάλο αριθμό προσκυνητών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.