Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Ιερά Μητρόπολη Γάνου και Χώρας.

Γάνος

Η Γάνος (ο Γάνος και αργότερα το Γάνος, τούρκικα Gaziköy) ήταν πόλη της Ανατολικής Θράκης στις ακτές της Προποντίδας. Είναι γνωστή από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως αποικία των Μεγαρέων.
Οι Μεγαρείς ήταν ναυτική φυλή. Σύμφωνα με την παράδοση οι Μεγαρείς είδαν από το πλοίο τους μια λάμψη στο βουνό γύρω από την πόλη. Κατέβηκαν τότε από το πλοίο και έχτισαν την πόλη, την οποία ονόμασαν Γάνο (το οποίο σήμαινε λάμψη).

Πάνω από την πόλη βρίσκεται και το ομώνυμο όρος το οποίο ανήκε στο Βασίλειο των Οδρυσών. Το 341 π.Χ. περιήλθε στην εξουσία του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας. Στον «Συνέκδημο του Ιεροκλέους» (6ος μ.Χ. αιώνα) η πόλη αναφέρεται ως έβδομη μεταξύ των 14 πόλεων της Επαρχίας Θράκης της Ευρώπης.

Πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών είχε περίπου 2.000 Έλληνες κατοίκους. Σήμερα είναι χωριό με 600 περίπου κατοίκους.

Χώρα

Η Χώρα (τούρκικα Hoşköy) είναι πολίχνη (κωμόπολη) της Ανατολικής Θράκης στα παράλια της Προποντίδας. Πιθανότατα χτίστηκε κατά την μετά-Βυζαντινή περίοδο από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Γ’ τον Βατάτζη (1222-1254 μ.Χ.).

Πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών αριθμούσε περίπου 4.500 κατοίκους. Σήμερα έχει περίπου 2.000 κατοίκους.

Η Ιερά Μητρόπολη Γάνου και Χώρας

Η περιοχή της Γάνου υπάγονταν εκκλησιαστικώς μέχρι τον 14ο αιώνα στην Επισκοπή Πανίου της Μητροπόλεως Ηρακλείας. Το 1324 μ.Χ. αναφέρεται για πρώτη φορά ως Αρχιεπισκοπή. Την ίδια χρονιά δόθηκε στον Μητροπολίτη Πηγών και Παρίου και λίγο αργότερα στον Μητροπολίτη Κυζίκου. Από το 1347 αναφέρεται ως Μητρόπολη Γάνου και κατέχει την 48η θέση μεταξύ των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου. Αργότερα υποβιβάζεται στην 62η θέση ενώ τον 18ο αιώνα αναβιβάζεται στην 51η. Μέχρι τον 16ο αιώνα η Μητρόπολη τιτλοφορείται μόνο Γάνου. Από τον 16ο αιώνα και μετά τιτλοφορείται Ιερά Μητρόπολη Γάνου και Χώρας και η έδρα της μεταφέρεται στη Χώρα.

Σήμερα (Ιούλιος 2019) Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας είναι ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, κατά κόσμον Αδαμάντιος Τσούκος. Την 30η Μαΐου 2018 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Συνόδο παμψηφεί Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας. Τα Ονομαστήριά του τελέσθηκαν 23 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Μητρόπολη Γάνου και Χώρας – Οικισμοί

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Μητρόπολη Γάνου και Χώρας περιλάμβανε τους κατωτέρω οικισμούς:

 • Χώρα (σημερινό Hoşköy)
 • Γάνος (σημερινό Gaziköy)
 • Αυδήμι (σημερινό Uçmakdere)
 • Μηλιό (σημερινό Güzelköy)
 • Κερασιά (Kirazlı)
 • Παλαμούτι (Palamut) από τη σημερινή Επαρχία Şarköy (Περιστάσεως)
 • Καστάμπολις (σημερινό Ormanlı)
 • Ιντζέ Κιοΐ (σημερινό Yenice)
 • Ειρηνοχώρι (σημερινό Araphacı)
 • Νεοχώρι (Yeniköy) από τη σημερινή Επαρχία Tekirdağ (Ραιδεστού)
 • Σανδικλή ή Σεντούκι (σημερινό Esendik) από τη σημερινή Επαρχία Malkara (Μαλγάρων).

Μητρόπολη Γάνου και Χώρας – Χάρτης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Βουλγαριδης Γεωργιος

Καλησπέρα σας Έχει κανείς περισσότερα στειχοια για τον Γάνος πριν την αλλαγή των πληθυσμών.;Η ακόμα και φωτογραφίες .;Ευχαρηστω!