Η ακλόνητη πίστη της Γερόντισσας: Μια ιστορία θάρρους και θριάμβου.

Η Γερόντισσα, μια ηρωίδα πίστης και αντοχής, κοσμεί τις γραμμές αυτού του κειμένου με την ακλόνητη θέληση και την αστείρευτη αγάπη της για τον Θεό.

Η αφήγηση αγγίζει θέματα πνευματικότητας, θάρρους και θανάτου, οδηγώντας τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι ψυχικής ανάτασης και βαθιάς περισυλλογής.

Αναλυτικά:

Η υπομονή στην αρρώστια, στον πόνο και στις διάφορες καταστάσεις και δοκιμασίες χαρακτήρισε την Γερόντισσα σε όλη την ζωή της. Στα μέσα του 1987 δέχθηκε την ευεργετική επίσκεψη του καρκίνου χωρίς να καμφθεί το φρόνημά της.

Χειρουργήθηκε στην Αγγλία και δέχθηκε την ευλογία και θεραπεία από τους Αγίους Αναργύρους Κύρο και Ιωάννη και από τούς δύο Αγγέλους της. Μετά την αποθεραπεία της επισκέφτηκε τον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ στην Μονή τού Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας.

Επτά χρόνια μετά την εγχείρηση, της φανερώθηκε η επικείμενη αναχώρησή της από αυτόν τον κόσμο. Αξιώθηκε να υποδεχθεί στο μοναστήρι της τον Μάιο του 1995 την Τίμια Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Μονή Βατοπαιδίου και καθώς την προσκυνούσε είπε: «Τώρα πού ήρθε η Τίμια Ζώνη, θα φύγω». Και πράγματι κοιμήθηκε εν Κυρίω έπειτα από δεκαπέντε ημέρες.

Την βασάνιζε καρδιακή ανεπάρκεια και είχε δύσπνοια. Μέ θαυμαστή εμφάνιση της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, εικόνα της οποίας βρισκόταν στο κελί της, ηρεμούσε και κοιμόταν.

Την Κυριακή τών Αγίων Πατέρων, 4 Ιουνίου 1995, δεν πήγε στον Ναό για την Θεία Λειτουργία. Σηκώθηκε όμως τό μεσημέρι, ξεπροβόδισε τούς προσκυνητές της Μονής και αποσύρθηκε.

Στις αδελφές πού ήταν μαζί της μίλησε για τον θάνατο και αναφέρθηκε μέ νοσταλγία στην συνοδεία τους πού ήταν στον ουρανό, τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή και τις κεκοιμημένες μοναχές μία-μία.

Επειδή η δυσφορία στην αναπνοή μεγάλωνε, ζήτησε από τις αδελφές πού ήταν εκεί να ειδοποιήσουν τον εφημέριο της Μονής πατέρα Ιωσήφ να την σταυρώσει μέ την Αγία Λόγχη και τά ‘Άγια Λείψανα.

Ήταν τα τελευταία της λόγια. Κοντά στην αδελφότητα ήλθε και ο γιατρός της Μονής. Λίγο αργότερα έπαθε καρδιακό σοκ και κοιμήθηκε εν Κυρίω. Με την είδηση της κοιμήσεώς της ο Γέροντας Εφραίμ αποφάνθηκε: «η Γερόντισσα ανεβαίνει ολόλαμπρη και ανεμπόδιστη από τά τελώνια στον θρόνο του Χριστού».

Τό τίμιο σκήνωμά της παρέμεινε στο Καθολικό της Μονής για τρεις ήμερες ως την εξόδιο ακολουθία και την ταφή, στην οποία πήρε μέρος πλήθος Αρχιερέων, κληρικών Αγιορειτών και μη, μοναχών και μοναζουσών, και λαϊκών αδελφών πού την εκτιμούσαν και σέβονταν την Μονή της.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.